Abeslang Nedir? Nerede Kullanılır?

02-12-2022 14:44
Abeslang Nedir? Nerede Kullanılır?


Sağlık sektöründe, sıklıkla kullanılan birçok gereç bulunmaktadır. Bu gereçlerden birisi de abeslang çubuklardır. Kelime anlamı olarak abeslang nedir sorusunun yanıtı ‘dil basacağı’ ya da ‘dil çubuğu’ dur. boğaz çubuğu ya da abeslang dil çubuğu olarak da bilinen abeslang çoğunlukla sağlık sektöründe kullanılır. Günümüzde ise sadece sağlık sektöründe kullanılmaktan çıkıp kozmetik alanda da sıklıkla ihtiyaç duyulan malzemelerden biri haline gelmiştir. 


Abeslang Özellikleri Nelerdir?

Plastik ya da metal malzemelerden üretilmeleri mümkün olan abeslangların hekimler tarafından muayenelerde kullandığı türden olanları genellikle tahtadan üretilir. Abeslanglar tek kullanımlık medikal malzemeler arasında yer alırlar. Bu da üretim malzemesi olarak tahtanın tercih edilmesini de beraberinde getirmektedir. 

Abeslanglar ağız içi ve dil dokularına zarar vermemesi için pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Bununla birlikte abeslang kullanımı sırasında o dokularda meydana gelebilecek istenmeyen yaralanmaların önüne geçilebilmesi amacıyla da kenar hatları ovalleştirilmiş ve bu şekilde kullanıma sunulmuştur.

İsteğe göre her biri tek tek paketli olarak da satılan veya toplu olarak bir paket içinde 50 adet içerecek şekilde paketlenerek satışa sunulabilen abeslang çubuklar birçok yaştan ve sektörden insanın sıklıkla ihtiyaç duyduğu bir malzemedir.


Abeslang Ne İşe Yarar?

Abeslang ne demek ve abeslang ne işe yarar? Muayene çubuğu olarak da bilinen abeslangların tahta olan çeşitleri hayvan ve insan sağlığında sıklıkla kullanılan bir üründür. Tahta abeslang çubuklar sayesinde muayene işlemleri oldukça kolaylaşır. Abeslangın sahip olduğu bir başka kullanım alanı ise medikal ve ilaç ürünlerinin karıştırılmasıdır. Bu malzeme diğer birçok alanda kullanılmaktadır.


Abeslang Kimler Kullanılır?

Doktor çubuğu adı olan abeslang ne demektir sorusundan sonra abeslang kimler kullanılır sorusu da merak uyandıran bir diğer kısımdır. Steril abeslang temelde hekimler tarafından temelde hastaların muayene süreçlerinde kullanılsa da, kuaförler, güzellik merkezi çalışanları, İlaç ve medikal ürün üretiminde çalışanlar, veteriner hekimler, eğitmenler tarafından sıklıkla kullanılırlar.


Abeslang Nasıl Kullanılır?

Hekimlerin kullandığı tahta çubuk olarak bilinen abeslangların doğru ve etkin bir şekilde kullanılması, doktorların ve veteriner hekimlerin muayene yapabilmesini kolaylaştırır. Bu yüzden abeslanglar, çoğunlukla hekimlerin en çok ihtiyaç duyduğu ve sıklıkla kullandığı ve vazgeçilmez olarak gördüğü yardımcı medikal ekipmanlardan biridir. 

Özellikle kulak burun boğaz uzmanlarının ve ayrıca diş hekimlerinin ağız içi muayenelerinde kullandığı bilinir. Bu abeslanglar kullanıldıktan sonra hijyen açısından güvenliğin sağlanması amacıyla mutlaka tıbbi atık kutularına atılmalıdır. 

Hekimlerin kullandığı abeslang çeşitlerinin sterilize edilmeleri mümkün olmadığından günümüzde hekimler tarafından tek kullanımlık olanlar daha fazla tercih edilmektedir. Abeslangların metal çeşitleri kullanımın ardından sterilize edilmek zorundadır.

Hekimler tarafından abeslang kullanılmadan önce steril koşullarda saklanmalıdır. Ayrıca çıplak elle dokunmak sterilizasyonu bozacağından abeslang çubuk ile muayene sırasında mutlaka eldiven giyilmeli ve muayene bittikten sonra kontamine olmuş abeslang çubuk tıbbi atık kutusuna atılmalıdır. 

Kuaförler ve güzellik merkezleri tarafından da tercih edilen abeslang çubuklar genelde kıl alımı sırasında, ağdanın kıllı bölgelere sürülmesi amacıyla kullanılır. Bu amaçla kullanılan abeslang çubuklar, yalnızca o müşteriye özgüdür ve başka bir insanın vücudu ile temas etmemelidir. 


Abeslang Çubuğu Hangi Alanlarda Kullanılır?

Hekimler tarafından sıklıkla kullanılan steril abeslang çubuklar hastanın dil, ağız ve boğaz muayenesi yapıldığı sırada hekimin görüşünü engelleyen dilin daha daha uygun konumda kalmasını ve görüşü engellememesini sağlar. Hasta yaş grubuna göre renkli olarak da üretilebilen, pürüzsüz yapısı ile dil üzerinde kolayca kayabilen ve tahta yapıda olan abeslang çubuklar boğaz tedavilerinde kullanılır.

Genellikle hekimlerin ağız ve boğaz muayeneleri sırasında sıklıkla kullandığı abeslang çubuklar aynı zamanda kişisel bakım sektöründe de çoğunlukla başvurulan malzemelerdendir. 

Abeslang çubuklar geniş bir kullanım alanına sahiptir ve bu kullanım alanları şu şekilde özetlenebilir; hekimler tarafından ağız ve boğaz bölgelerinin muayenesinde, kuaförler ve güzellik merkezleri tarafından ağda ve benzeri kişisel bakım ürünlerinin kullanımında, ilaç üretim merkezleri ve laboratuvarlarda ilaç ve medikal ürünlerin karıştırma işlemlerinde, eğitmenler tarafından oyun ve uygulamalı eğitimlerde kullanılırlar.

Çoğunlukla ahşap materyalden üretilen ve tek kullanımlık olan medikal ekipmanlar sınıfında yer alan abeslang çubuklar, hastane ve sağlık ocaklarında mutlaka bulunması gereken gereçlerdendir. Yardımcı bir gereç olarak sınıflandırılabilecek abeslang çubukların birbirinden farklı sektörlerde birçok kullanım alanları olduğu bilinmektedir.


Abeslang Hangi Ağaçtan Yapılır?

Abeslang çubukların tahta olan çeşitleri genellikle huş ağacı kullanılarak üretilmektedir. Bu abeslanglar çok ince bir yapıya sahip olduğundan dolayı ağız içinde yer kaplamadığı için de hekimin muayeneyi daha sağlıklı bir şekilde yapmasına olanak sağlamaktadır. 

Oldukça kolay kullanıma sahip olan ve ahşap çeşitlerinin tek seferlik kullanım özelliği ile kullan at yapısında olan abeslang çubuklar, birinci sınıf kalitede huş ağacı kullanılarak üretilir ve kullanıcılar için avantaj sağlar.


Bir Abeslang Kaç cm'dir?

Tahta dil basacakları olarak da bilinen edilen kolay kullanıma sahip olmasının yanında işlevselliği ile kolay dikkat çeken ve muayene işlemini çok daha kolay hale getiren abeslang çubukları tasarımı ile de oldukça şıktır. Muayene sırasında hastaların boğaz ve bademcik bölgesinin daha detaylı olarak incelenmesine olanak sağlayan abeslang çubuklar, 10 cm uzunluğunda üretilir. 

Ayrıca 1.5 cm ile 2 cm genişliğinde üretilmekte ve ucu oval kesimli olarak tasarlanmaktadır. Yuvarlak kesimli üretilmesi sayesinde dil üzerine baskı yapıldığı sırada ağız içine herhangi bir zarar vermez.  Zararsız bir şekilde bastırma imkanı sağlar. Sivri uçlara sahip olmadığı için de ağız içinde çizik veya kesik oluşturmadan hastanın muayene olmasını sağlamaktadır.  


Abeslang İle Neler Yapılabilir?

Çocukların doktorları sevmesi ve muayene sırasında dikkatlerinin dağılmasını sağlayabilmek adına üretilen renkli abeslang, üretim aşamasında bir dizi sterilizasyon geçirilerek paketlenmektedir. Homojen bir yapıya sahiptir ve bundan dolayı hasta üzerinde olumsuz bir etki bırakmaz. 

Renkli olması sayesinde çocukların ve bebeklerin dikkatini dağıtır ve hekimin daha kolay bir şekilde muayene etmesine imkan tanır. Renkli ya da renksiz olması fark etmeksizin abeslang çubuklar, eğitmenler tarafından özel faaliyetler için de kullanılabilir. Bu özel faaliyetler genellikle el işi alanındadır. Ayrıca abeslang çubuklar pürüzsüz ve düzgün bir yapıya sahip olduğundan dolayı görsel olarak avantaj sağlayabilir.

Tahta malzemeden üretilmiş ve kenarları oval yapıda olan abeslang çubuklar, çocukların sağlığı için herhangi bir tehdit oluşturmaz. Bu sayede ebeveynler çocuklarının rahatlıkla bu malzeme ile oynamasına izin verebilirler. 

Abeslang çubukların bir başka kullanım alanını ise güzellik sektörü oluşturmaktadır. Güzellik merkezleri ve kuaförlerde de yerini alan abeslang çubuk, kıl alma işleminde kullanılan ağda ve benzeri malzemelerin istenilen bölgeye sürülmesine olanak sağlar. 

‘Kendin yap’ tarzı hobiye sahip olanlar bu çubukları çeşitli el işlerinde kullanabilirler. Özellikle renkli olan abeslang çubuklar bu kullanım alanında sıklıkla tercih edilir. 

Abeslang çubuklar ilaç ve medikal sektörde de kullanılabilir. Laboratuvar görevlileri ya da kimyagerler bu malzemeyi çeşitli kimyasal karışımların ya da ilaçların karıştırılmasında kullanabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken şey ise maddelerin tahta ile etkileşime girip girmemeye uygun olup olmadıklarıdır.



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.