Ambu Nedir?

02-12-2022 15:46
Ambu Nedir?


Sağlık alanında, günümüzde birçok malzeme kullanılmaktadır. Bu malzemeler hayatı kolaylaştıran teknolojiler ile üretilmişlerdir. Ambu nedir ve ambu ne demek? Ambu, hastanelerde sıklıkla kullanılan bir solunum cihazıdır. Ambu zor solunum yapan ya da solunumu durmuş olan hastalar üzerinde kullanılır. 

Bu hastalara tekrar solunum yaptırmak amacıyla kullanılan cihaz olan ambu cihazının diğer adı ise ‘’tesusitatör’’dür. Bir solunum cihaz olan bu maske manuel olarak kullanılmaktadır. Temel yaşam desteği gereçlerinden biri olan ambu maskesi daha çok acil servislerde görülmekle birlikte ambulanslarda bulunması zorunludur.


Ambu Açılımı Nedir?

Ambu maskeleri nedir? Ambu ismi cihazın önemli bir üreticisinin tescilli bir ticari adıdır. Ambu açılımı nedir sorusunun cevabı ise ‘’Artificial Manual Breathing Unit’’tir. Ayrıca bu kelimeler Türkçe olarak Yapay Manuel Solunum Ünitesi anlamına gelir. 

Balon valf maske olarak da bilinen ambu maskesi ilk olarak 1953 yılında Alman mühendis Dr. Holger Hesse ve Danimarkalı anestezi profesörü Henning Moritz Ruben tarafından geliştirilmiştir. İlk olarak kendi kendine şişen bir resüsitasyon cihazı olarak üretilen balon maske geliştirilerek son halini almıştır.

1950’lerin sonunda Dr. Hesse‘nin şirketi cihazı üreterek pazarlamaya başlamıştır. 1988 yılında Artificial Manual Breathing Unit  yani ambu adını almıştır. Ambu Setleri, günümüzde kendi kendine şişen "Bag valve mask  yani balon valf maske” adı ile anılır. 


Ambu Maskesi Nedir?

Ambu maskesi ve ambu valfi nedir? Maske ve gövde (kese-balon) bölümü bulunan solunum ihtiyacı duyan hastalara yapay olarak solunum yaptırmak amacıyla mekanik olarak kullanılan bir cihazdır. İlk yardım görevlileri tarafından uygulanabilmekte olan ambu cihazı hastanelerde olabileceği gibi ambulanslarda da bulunabilir. 


Ambu Ne İşe Yarar?

Ambu ne işe yarar sorusunun cevabı solunumu tekrar sağlamaya yardımcı bir alet şeklindedir ve bu cihaz ilk yardım çalışanları tarafından kolayca uygulanan bir cihazdır. Dolayısıyla ambu maskelerde ilave oksijen uygulamak için bir bağlantı yeri ve oksijen rezervuarı bulunmaktadır. 

Balon valf maske olarak da bilinen ambu maske aracılığıyla en etkili solutma yöntemi trakeal tüp yoluna takılarak yapılmaktadır. Trakeal tüp takılamadığı durumlarda diğer yöntemler uygulanabilir veya hastanın hava yoluna airway(havayolu) aparatı takılarak balon valf maske kullanılması ile etkili solutma ve yeterli oksijen sağlanması mümkün olabilir. 


Ambu Nerede Kullanılır?

Ambu cihaz, sağlık sektöründe sıklıkla kullanılan bir cihazdır. Yoğun bakım ünitelerinde, hastane acil kısmında ve hastanenin genel olarak her bölümünde, ambulansların içinde sıklıkla kullanılır. Ve hatta ambulanslarda bulunması zorunlu olan cihazlardan birisi de ambu maskelerdir. 

Balon Valf Maskesi yani ambu maske, genellikle hastanelerde cerrahi operasyonlarda anestezinin başlama ve uyandırma işlemi sırasında kullanılır. Ayrıca geçici ventilasyon desteği için de oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. 

Balon valf maskeleri acil yapay havalandırma için önerilen ilk hat cihaz niteliğindedir. Kullanım alanları arasında hastanelere ek olarak itfaiyeciler, poliklinik personelleri, sağlık görevlileri ile hastane dışı bakım alanları yer almaktadır.


Ambu Ne Zaman Kullanılır?

Ambu cihazı "torbalama” adı verilen bir işlem sırasında bir kişinin akciğerlerine sürekli bir oksijen kaynağı sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Ambu cihazı veya bir ambulansın ya da ilk yardım setinin vazgeçilmez bir parçası niteliğindedir. 

Ambu ne zaman kullanılır? Sadece eğitimli tıp uzmanları tarafından bu manuel resüsitatörün kullanıldığı bilinse de buna ek olarak, aşırı acil durumlarda, herkes hastanın akciğerlerine oksijen sağlamak ve hayatını kurtarmak için kullanabilir. Bu yüzden ambu cihazının nasıl kullanılması gerektiğini öğrenmek gerekir. 


Ambu Nasıl Kullanılır?

Ambu maskelerin kullanımı basit değildir. Ambu nedir nasıl kullanılır solunum sıkıntısı olan hastanın yüzüne bir el yordamı ile, tepe kısmı burun kemiğine ve alt kısmı alt dudak ile çene çıkıntısı arasında bulunan girintili olan yere yüze oturtulacak şekilde yerleştirilir. 

Daha sonrasında ise yine el yordamı ile balon belli aralıklarla sıkılır ve hastaya solunum desteği sağlanır. Ambu balonu ne işe yarar? Ambu balonu sıkılıp bırakıldığında, diğer ucundan kendi kendine şişer. Bu sayede ortam havası ya da ayarlı bir silindir tarafından düşük basınç sağlanır. Bu da oksijen akışını çekmek için gereklidir. 

Ambu Valf maskeleri yerleşik tidal volüm kontrolüne sahip değildir. Nefes alma hızı sırasında akciğerleri şişirmek için kullanılan havanın miktarı operatörün balonu ne kadar sıklıkta sıktığına göre değişiklik göstermektedir. 

Ambu maskelerinin kullanımıyla ilgili tehlikeler olup olmadığı ya da hangi durumlarda tehlike meydana geldiği gibi sorulara yanıt vermek amacıyla  Amerikan Kalp Derneği – American Heart Association ve Avrupa Resüsitasyon Konseyi – European Resuscitation Council, tavsiye edilen maksimum nefes alma hızı ile ilgili bazı talimatlar yayınlamıştır. 

Bu talimatlar ayrıca hastalar için güvenli ventilasyon oranlarını da belirtmektedir.  Kontrolsüz ambu maske kullanımına bağlı olarak komplikasyonların ve ölümlerin sıklığının değerlendirilmesine dair henüz bilimsel çalışma olup olmadığı bilinmemektedir.


Ambu Setinde Neler Bulunur?

Ambu nasıl kullanılır sorusu kadar ambu setinde neler bulunur sorusu da merak uyandıran ve cevaplanması gereken bir konudur. Bir ambu setinin içinde oksijen tüpüne bağlantıyı sağlayan hortum, silikon malzemeden imal edilmiş maske, oksijen rezervuar torbası ve airway bulunur. Bir ambu setinin PVC ve silikon seçenekleri bulunmaktadır. 


Ambu Torbası Ne Kadar Oksijen Verir?

Ambu cihazı nasıl kullanılır sorusunu cevapladıktan sonra ambu torbası ne kadar oksijen verir sorusunu da cevaplandırmak gerekir. Bir ambu torbası tarafından sağlanan oksijen miktarı birçok özelliğe bağlı olarak değişiklik göstermektedir.  Çantanın boyutu, yetişkin, çocuk veya bebek gibi hastalara göre değişkenlik gösterir ve her bir çeşidi farklı miktarda oksijen verir. 

Ayrıca bir diğer durum ise ambu torbasının oksijen deposuna takılı olup olmadığıdır. Buna göre de sağlanan oksijen miktarı değişiklik gösterir. Kullanılan oksijen tankının boyutu ayrıca akış ayarı da bir kriterdir. 


Oksijenli Bir Ambu Torbası Nasıl Kullanılır?

Ambu seti kullanımı şu şekildedir;

  1. Öncelikle maske bölümü ağız ve burnu içine alacak şekilde hastanın yüzüne yerleştirilir.

  2. Baş ve işaret parmakları ile hava sızmasını önlemek için maske üzerine basınç uygulanır.
  3. Diğer parmaklar ise hastanın çenesini kavramalıdır.

  4. Hastanın başı geriye doğru eğilmelidir. 

  5. Uygulayıcı kişinin diğer eli ambu kesesini sıkıştırarak havanın hastaya gitmesini sağlar (sıkıştırma sayısı normal solunum sayısına göre hesaplanmalıdır)
  6. Soluk yolunun açık kalması için hastanın pozisyonu baş geriye doğru ve çene göğüsten uzak olacak şekilde ayarlanmalıdır.
  7. Ambu maskesi kullanımdan sonra temizlenmeli ve bakımı yapılmalıdır.
 

Ambu Kaç Saniyede Bir Basılır?

Ambu valf maskelerinin etkili olabilmesi için yaş hastanın yaş grubuna göre iletilmesi gereken hava miktarı değişiklik göstermektedir. Yetişkin erkek bir hastanın akciğerlerine 500 ml – 800 ml arasında hava iletmesi gerekilir.  Bu değer çocuk ve bebeklerde değişiklik göstermekte ve 450 ml – 500 ml arasında hava iletmesi gerekmektedir. 

Ambu ile oksijen verme işlemi için dakikada 10-12 solunumu olan bir yetişkin için 5-6 saniyede bir sıkılmalıdır.  Çocuk ve bebeklerde ise durum daha farklıdır. Dakikada 20 solunum için her 3 saniyede bir sıkılması gerekir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.