Antiseptik Nedir?

03-03-2023 15:14
Antiseptik Nedir?

"Antiseptik nedir?”, "antiseptik ne demek?” ve "antiseptik madde nedir?” soruları için enfeksiyon, septisemi ya da çürümeyi önlemek amacıyla canlı dokuya uygulanan mikrop önleyici maddedir tanımı yapılmaktadır. "Antiseptik özellik nedir? hakkında da canlıların dokularında hastalık ve enfeksiyona sebep olan bakterilerin ortadan kalkması için kullanılan antimikrobiyal özellik gösteren maddelerdir ifadesi yer bulmaktadır.  Antiseptik uygulamalar canlı dokuların üzerindeki ya da içindeki mikroorganizmaları, genellikle kimyasal maddeler kullanılarak ortadan kaldırmaya yönelik olmaktadır. Ayrıca antiseptik Eski Yunanca "çürümek” anlamını vurgularken, dilimizde ise bir tıp terimi olarak bilinmektedir. 

 

Antiseptik Ne İşe Yarar?

Antiseptikler türlerine göre; mukozaların temizlenmesine, insanlarda veya hayvanlarda oluşan rahatsızlıklarda enfeksiyonların önlenmesine, ağız ve boğazla ilgili küçük çaplı hastalıkların tedavisine, el, vücut ve ortam temizliğin yapılmasına yaradığı bilinmektedir.

 

Antiseptik Çeşitleri Nelerdir?

Canlı dokuları öldürmeden mikroorganizmaları hedef alan antiseptiklerin, yaygın olarak kullanılan çeşitleri aşağıda sıralanmaktadır. Ayrıca "antiseptik nelerde bulunur?” sorusu da yanıtlanmaktadır. 

  • Etil Alkol,
  • Zefiran,
  • Batikon-Betadin,
  • Heksaklorofen,
  • Mersol,
  • Gümüş Nitrat,
  • Formaldehit,
  • Salvon,
  • Çamaşır Suyu,
  • Rivanol Cidex,
  • İzopropil Alkol.

Bir antiseptik çeşidi olarak batikon, kullanıcıların merak ettiği tıbbi ürünlerden biri olarak bilinmektedir. Buna göre "batikon neye iyi gelir?” ve "batikon mikrop öldürür mü?” soruları genelde aratılmaktadır. Antiseptik solüsyon olarak geçen batikonun çok geniş bir kullanım çerçevesine sahip olduğu vurgulanmaktadır. Özellikle ilkyardım esnasında küçük yaraların tedavisine iyi gelen batikon için, yüksek oranda mikropları öldürdüğü ve de yeni oluşumların önünü kestiği eklenmektedir. Batikon yan etkileri ise iyotlardan kaynaklı alerji ya da hassasiyet olma ihtimali taşıdığı ve bu durum dışında herhangi bir zararı bulunmadığı belirtilmektedir. 

Antiseptik Nasıl Kullanılır?

Antiseptiklerin kullanım şekilleri çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. İlk yardım esnasında ufak yaralarda antiseptik türlerinden olan batikon, ufak bir pamuğa bir miktar dökülerek yaranın etrafına gezdirilmektedir. Bunun yanında antiseptik yıkama ürünleri ile sadece tıbbi durumlarda el ve vücut temizliği doktor anlatımına göre kullanılmaktadır. Bir de tıbbi alanlarda çalışanlar, örneğin cerrahi işlem öncesinde cerrahlar ellerini ve kollarını üst düzeyde temizlik adına antiseptikleri gerekli yöntemlerle kullanmaktadır. 

 

Antiseptikler Hangi Durumlarda Kullanılır?

Antiseptikler, mikropların ve mikroorganizmaların yoğun olduğu cilt ya da mukoza zarlarının vücuda temas etmeden ortadan kaldırılması veya miktarının azaltılması gereken durumlarda kullanılmaktadır. 

 

Antiseptik Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Uzmanlar antiseptiklerin kimyasal tıbbi ürünler olduğunu ve her kimyasal ürünün yapısının birbirine uyumlu olmadığını söylemektedir. Bunun için kullanıcıların bir sağlık personeli tavsiyesi dışında antiseptikleri birleştirmesi veya arka arkaya kullanması önerilmemektedir. Tedavisi olacak yaraya uygun tek bir antiseptik üzerinden gidilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca farklı tip yaralara farklı tip antiseptik kullanılmasının önemi göz önünde tutularak yaranın cinsine göre hangi tip antiseptik kullanıldığının farkında olunması gerekliliği önem arz etmektedir. Bütün bunlara ek olarak antiseptiklerin kullanım sürelerine de dikkat edilmesi belirtilmektedir. 

 

Antiseptik Nerelerde Kullanılır?

Antiseptikler bütün canlıların küçük kazalar sonucunda oluşan minik yaralarına ilk yardım müdahalelerinde, ileri derecede hijyen ihtiyacı bulunan yerlerin temizlenmesinde, özellikle ameliyat ve diğer tıbbi işlemler esnasında enfeksiyon risklerinin ortadan kaldırılması gereken yerlerde antiseptikler kullanılmaktadır. 

 

Antiseptik Direnci Nedir?

Mikroorganizmaların değişik koşullara adapte olma becerisinin yüksek olduğu belirtilmektedir. Örneğin antiseptik solüsyonun içinde uzun zaman kalan mikroorganizmaların direnç geliştirdiği ve de antiseptiğin yeterli dozda ve doğru şekilde kullanılmamasının da direnci yükselttiği eklenmektedir. 

 

Antiseptik ve Dezenfektan Arasındaki Farklar

Toplum içindeki antiseptiklerin ve dezenfektanların benzer ürünler olduğu ifadesi doğru kabul edilmemektedir. Bu iki maddenin arasındaki en belirgin farkın ise antiseptiklerin cilde ve canlı yüzeylere ve canlı yüzeylere kullanılması, dezenfektanların ise cansız yüzey ve ekipmanlara kullanılması yönünde olmaktadır. 

 

Antiseptik Yan Etkileri Nelerdir?

Alkollü antiseptiklerin yanlış kullanımlarından kaynaklı deri yüzeyinde, göz yüzeyinde, üst solunum yollarında ve soluk borusunda tahribata neden olma ile baticon da ise nadiren yanlış kullanımdan alerjik reaksiyonlar, yanıklar, öksürük ve baş dönmesi gözlenmektedir. 

 

Antiseptik Yararları Nelerdir?

Antiseptikler mikropların, mikroorganizmaların yoğun olduğu cilt ya da mukoza zarlarına uygulandığında vücuda temas eden istenmeyen canlıların azaltılmasına hatta yok olmasına destek sunmaktadır. Antiseptikler kimyasal madde olarak kullanıldığı gibi antiseptik içeren zencefil gibi antiseptik gıdalar da vücut direncinin yüksek olmasına ve hastalık anında kolay iyileşmeye ortam yaratmaktadır. 

 

Antiseptik Zararları Nelerdir?

Yanlış kullanım ve dozdan kaynaklı ciltte alerjik reaksiyonlar, yanıklar, öksürük ve baş dönmesi ortaya çıkmaktadır. 

 

Yara Antiseptiği Özellikleri Nelerdir?

  • Yaralanmalarda yaranın enfeksiyon kapmasını engellemektedir. 
  • Cilt mukozalarının temizlenmesine yaramaktadır.
  • Tek hücreli canlıları ortadan yok etmektedir. 
 

El Antiseptiği Özellikleri Nelerdir?

"El antiseptiği nedir?” sorusu için özellikle cerrahi müdahaleler öncesinde sağlık personelinin el yıkama ya da el ovma işlemi sırasında kullandığı antiseptiktir denilmektedir. 

 

Antiseptik Ağız Gargarası Nedir?

Antiseptik ağız gargaralarının, ağzı sağlığına zarar verme ihtimali taşıyan mikropları engelleme düşüncesi ile tasarlandığı öğrenilmektedir. Ağız, dil ve boğazdaki iltihap için kullanılmadan önce antiseptik gargara isimleri doktora danışılması önerilmektedir. 

 

Antiseptik Sprey Nedir?

Antiseptiğin en yaygın olarak kullanılan çeşidi diye ifade edilen antiseptik spreyler, farklı ölçülerde sulandırılmış şekilde konsantre olarak piyasalarda yer almaktadır. Antiseptik spreyler el dezenfektanı olarak tercih edilmektedir. 

 

Antiseptik Krem Nedir?

"Antiseptik krem nedir?” hakkında genellikle yara, kesik ve iltihapların mikroplardan arındırılması için kullanıldığı belirtilmektedir. Cilde uygulanan antiseptik krem, göz ve ağızdan uzak tutulmaktadır. "Antiseptik kremler nelerdir? ve "antiseptik kremler hangileri? soruları için ise antiseptik krem isimleri doktorlardan ve sağlık uzmanlarından öğrenileceği vurgulanmaktadır. 

 

Antiseptik Sabun Nedir?

Antiseptik sabunlar, el yıkarken ellerde bulunan hastalık yapıcı etkenleri ortadan kaldırmaktadır. Antiseptik sabunlar ile sadece gerektiğinde el yıkanması tavsiye edilmektedir. Çünkü özellikle sık kullanımda ellerde çatlama, kızarıklık ya da alerjiye sebep olacağı yazılmaktadır. 

 

Antiseptik Islak Mendil

Antiseptik solüsyon içeren ıslak mendiller, kullanımı ve taşıması kolay olduğu için sıklıkla tercih edilmektedir. "Antiseptik mendil ne işe yarar? için ise özellikle salgın dönemlerinde vücuda olası bir virüsün girmesinin engellenmesi için elleri temiz tutmaya yarar cevabı verilmektedir.

 

Antiseptik İlaç Nedir?

"Antiseptik ilaç nedir? için ise özellikle yaralanmalardan sonra başvurulan ilaçlardır denilmektedir. Antiseptik ilaçlar kesik, çizik, yüzeysel yara ve yanıklardan sonra yaralı bölgenin enfeksiyon kapmasını engellemektedir. 

Antiseptik Jel Nedir?

Antiseptik jellerin de antiseptik diğer ürünler gibi kullanıcısını mikroplardan koruduğu bilinmektedir. Jellerin saydam olması, yağ içermemesi, deri tarafından daha hızlı çekilmesi gibi özellikleri hemen fark edilmektedir. 

 

Antiseptik Solüsyon Nedir?

"Antiseptik solüsyon nedir?” ve "solüsyon ilaç nedir?” sorularının cevabı ise yaraların temizlenmesi için tercih edilen sıvı maddelerdir şeklinde olmaktadır. "Antiseptik solüsyon ne işe yarar?” için ise yaranın temizlenmesine ve mikroplardan arınmasına destek sağlar cevabı doğru kabul edilmektedir. Uzmanlar en çok kullanılan best antiseptik solüsyon statüsü altında olan ürünlerin isimlerini batikon, etil alkol ve oksijenli olarak sıralanmaktadır. Oksijenli suyun aynı zamanda gargara ve boğaz antiseptiği olduğu belirtilmektedir. 




 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.