Aspiratör Cihazı Nedir?

03-03-2023 16:29
Aspiratör Cihazı Nedir?

Günlük yaşamda "aspiratör nedir?” ve de "aspiratör ne demek?” soruları ile karşılaşıldığında gaz halindeki akışkanların çekmeye ve istenilen ortamdan uzaklaştırmaya yarayan bir fan tipidir denilmektedir. Sağlık kurumlarında ve gerektiğinde evlerde kullanılan aspiratör tıp anlamına ulaşmak için ise "aspiratör nedir tıp?” ve "tıpta aspiratör cihazı nedir? ifadeleri kendini göstermektedir. Medikal aspire makinesi diğer isimleri ile aspiratör ve aspirasyon cihazı, vakum yöntemiyle işini yapan bir medikal ekipman olarak tanınmaktadır. Hastanelerde genelde yoğun bakım odalarında, acil serviste, ünitelerde, ameliyathanelerde aspiratör makinesinin yaygın bir şekilde kullanıldığı vurgulanmaktadır. 

 

Aspiratör Ne İşe Yarar?

"Aspiratör ne işe yarar?” ayrıca "aspirasyon cihazı nedir ne işe yarar?” sorularının karşılığı olarak, toplama şişesine bağlanan hortumlar vesilesiyle sıvıyı vücuttan çıkartmak için negatif basınç oluşturarak işini yaptığı belirtilmektedir. Aspiratör kısaca vücuttan alınması istenilen maddelerin çekilmesi işine yaramaktadır. Aspiratörler, yüksek emiş güçleri sayesinde bu görevi başarıyla yerine getirmektedir. Çektikleri sıvı veya partikülü cihazda bulunan hazneye toplamak koşuluyla işlevlerini yerine getirmektedir. 

 

Aspiratör Cihazı Çeşitleri Nelerdir?

Medikal bir ekipman olarak aspiratör için "aspiratör çeşitleri nelerdir?” sorusuna genel anlamda cevap vermek gerekirse iki gruba ayrıldığı öğrenilmekte ve buna göre aşağıda bilgileri yer almaktadır.

  1. Müstakil Aspiratörler
  • Operasyon Aspiratörleri,
  • Hastabaşı Aspiratörleri yani Aspiratör Cihazı Hastane Tipi
  • Mobil Aspiratörler,
  • Portatif Aspiratörler
  1. Ortak Kullanılan Merkezi Aspiratörler

"Merkezi aspiratör nedir?” vakum gücü fazlasıyla güçlü ve birden fazla hastanın ihtiyacını aynı anda vakum jakları ile sağlayan cihazlardır bilgisi verilmektedir. Bununla beraber gerek anlamda hastanelerde ya da ambulanslarda acil müdahale için kullanılan cerrahi aspiratör cihazı yanında, evde bakımında da ev tipi aspirasyon cihazı bir diğer adıyla ev tipi aspiratör cihazı ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca aspiratör cihazları arasında bulunan balgam vakum cihazı sıvı ve partikül çekme gerektiren bütün cerrahi işlemlerde hava pompası ile yerini almaktadır. 

 

Aspiratör Cihazı Nasıl Kullanılır?

"Balgam aspiratörü nasıl kullanılır?”, "vakum cihazı nasıl kullanılır?” ve tüm aspiratör cihazlarının kullanımı hakkında uzmanlar önemli detayların göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulamaktadır. Aksi halde hastanın yaşamsal faaliyetlerine veya hassas dokularına zarar verme durumunun ortaya çıkacağı eklenmektedir. Aspirasyon sondası olarak da isimlendirilen bu tıbbi cihazların kullanım şekli cihazın çeşidine göre şu şekilde farklılık göstermektedir. 

  • Tıbbi aspiratör cihazı bir yankuer set ya da bir aspiratör hortumu ile aspirasyon sondalarından meydana gelmektedir.
  • Ağız ve boğaz dokusunun zedelenmemesi için yankuer set ucu hafifçe bükülmektedir.
  • Maksimum hava akışını sağlamak adına büyük yükseltilmiş hava basıncına ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Cerrahi aspiratör cihazlarında 1’den 10’a kadar toplama kavanozlarına başvurulmaktadır.
  • Bataryalı ve bataryasız türleri bulunan aspiratör makinelerinin ambulansta kullanımı olmaktadır.
  • Hastanın vücudundan çekilmesi istenen sıvının yoğunluğuna göre vakum ayarının değiştirilmesinin altı çizilmektedir. 
 

Aspiratör Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Aspiratör cihazları kullanılırken ilk olarak tıbbi personelin cihaz hakkında tüm bilgiye sahip olması belirtilmektedir. Her medikal aspiratör makinesinin çeşidine göre farklı kullanım koşulları taşıdığı bilinmektedir. Normal cerrahi aspiratörlerinin çalışmaları esnasında sürekli olarak vakumlama işlemini yapması beklenmektedir. Bu yüzden cihaz çalıştırılmadan önce aspiratör kablo bağlantısı her detayına kadar kontrol edilmesine dikkat edilmektedir. Yüksek hacim ihtiyacı ortaya çıkan durumlarda buna uygun aspiratör ekipmanının olmasının önemi de eklenmektedir. En son olarak da cerrahi aspiratör makinesinin düzenli aralıklarla temizlenmesinin önemi vurgulanmaktadır. 

 

Aspiratör Cihazı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

  • Tıbbi aspiratör cihazı alırken hasta bilgisine göre cihaz seçimi önerilmektedir. Çocuk ve yetişkin hastaların cihazları fark göstermektedir.
  • Bataryalı cihaz alınacaksa eğer cihazın batarya ömrü kontrol edilmektedir. 
  • Makinenin vakum yani çekim gücü unutulmamaktadır.
  • Cihazın gürültüsüz çalışması, çalışma sesi dikkat edilmesi gerekilen hususlar arasında yer almaktadır.
  • Ekipmanın üretim yeri incelenmektedir.
  • Evde hasta bakımı için seçilecek cihazın taşımasının kolay olması adına ağırlığına bakılmaktadır.
  • Bilinen markalardan seçim yapılması satış sonrası destek için belirtilmektedir.
  • Aspiratör makinesinin ve bataryasının garanti süreleri de önemli konular arasında yer alırken kullanımı kolay, sistem şeması anlaşılır modellerin tercihi yazılmaktadır. 
 

Aspiratör Cihazını SGK Karşılar mı?

Aspiratör cihazlar hakkında iadeli olmayan ve karşılığı SGK tarafından temin edilen tıbbi cihazlar arasında yer aldığı bilgisi kaynaklardan okunmaktadır. 

 

Aspiratör Nasıl Temizlenir?

Aspiratör cihazı temizliği için her kullanımdan sonra cihaza serum fizyolojik sıvısı ya da temiz su çekildiğinde hortumlar ve kanallar temizlenmektedir. Cihazın toplama kabı dolduğu zaman boşaltılıp hijyenik hale getirilmesi gerekmektedir ve cerrahi aspiratör filtresi de temizliği kontrol edilmektedir. Hastanelerde toplama kaplarına sterilizasyon işlemi uygulandığı öğrenilmektedir. Otoklavlama ya da kimyasal maddelerle sterilizasyon işleminin gerçekleştiği ifade edilmektedir. 

Evde bulunan cihazlara ait kabın bulaşık deterjanı ile temizlendiği de bilinmektedir. Temizliğin toplama kabının kapağı içinde yapılması önerilirken kabın dolması beklenmeden en az haftada bir temizlenmesinin önemi eklenmektedir. Cihaz hortum setinin de temizliği, tek kullanımlık ya da çok kullanımlık olduğu, setin yapılması gerektiği gibi temizlenmesi veya yenisiyle değiştirilmesi işaret edilmektedir. 

 

Aspiratör Cihazı Nasıl Çalışır?

Aspiratör makineleri için belli bir akış hacmi ile aspirasyon yapan cihaz, topladığı sıvı kan ve partikülleri genellikle 2, 3 ya da 5 Lt’lik cam ya da plastik kavanozlara aktarmaktadır. Aspiratörlerde yüksek hacimlerde bazen 2 farklı kavanoz bir bypass geçiş sistemi ile seri şekilde birbirine bağlı olduğu fark edilmektedir. 

 

Cerrahi Aspiratör Nedir?

"Cerrahi aspiratör nedir?” cevabının cerrahi ortamlarda vücuttan istenmeyen sıvı ve partiküllerin bir toplanma kavanozuna çekmeye yarayan vakum cihazlarıdır olduğu söylenmektedir. Cerrahi aspiratör, vakumlu sıvı ya da partikül çekme gerektiren tüm cerrahi operasyonlarda kullanılmaktadır. 


Ev Tipi Aspiratör Nedir?

Ev tipi aspiratör cihazı hastalık, koma ve ameliyat sonrasında evde bakımı devam eden, balgam veya kan gibi sıvıların çekilmesinde kullanılmaktadır. 

 

Ambulans Aspiratörü

Acil durum aspiratörü olarak da isimlendirilen ambulans aspiratörü hakkında, ambulans araç setinin önemli parçalarından biri olduğu ifade edilmektedir. Çeşitli solunum acil durumlarında kullanımına başvurulduğu, hastanın hava yolunu temizlenmekte, sürdürmekte kullanıldığı söylenmektedir. 

 

Operasyon Aspiratörü Nedir?

Operasyon aspiratör ameliyathane cerrahi operasyonlarda esnasında, hastalarda operasyon yapılan alanda biriken sıvıyı tahliye etmek amacıyla kullanılmaktadır. Genel cerrahi operasyonlar, jinekoloji, liposuction uygulamalarında kullanılmak üzere tasarlandığı öğrenilmektedir. 

 

Mobil Aspiratör Nedir?

Mobil aspiratörler hakkında yoğun bakım, acil üniteleri ve hastabaşı olarak kullanılmaya olanak sağlayan, kullanışlı, taşıma kolaylığı sunan, tekerlekli küçük cihazlardır bilgisine ulaşılmaktadır. Bu cihazların genellikle kesintisiz güç kaynakları üzerinden çalıştığı ve beslendiği de eklenmektedir. 

 

Portatif Aspiratör Nedir?

Portatif aspiratörler hastanın nakli sırasında kullanılmak için uçakta veya ambulansta yer alan, bu duruma göre tasarlanan ve kesintisiz güç kaynağı ile işini yapan cihazlar olmaktadır. Portatif aspiratörler için ayrıca 740 mmHg vakum gücünde, dakikada 10-20 litre kan ya da sıvı çekme kapasitesi ile 2 Lt toplama kavanozuna sahip olması yanında hafif taşıma kolaylığı da sağlayan medikal ekipmanlardır ifadeleri de kullanılmaktadır. 



 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.