Ateş Ölçer Nedir?

09-02-2023 09:50
Ateş Ölçer Nedir?

Ateş ölçer için insan vücudu sıcaklığı ölçmek için tasarlanmış hastalık halinde sıklıkla kullanılan medikal cihazlardır. Ateşlenme ve hastalık durumlarında ateş dereceleri belirten bu aletlere tıbbi termometre de denilmektedir. Böylece  "tıbbi termometre nedir?” ve "tıbbi termometre neyi ölçer?” soruları da yanıtlanmaktadır. Ateş ölçerler sayesinde hasta iken sağlık kuruluşuna gitmeye gerek kalmadan ateş ölçümü yapılabilmektedir. Ateşin olağandan yüksek çıkması durumunda da bir uzmana danışılarak gerekli tedavi uygulanmaktadır. Özellikle çocuklarda hastalık anında çocuk ateş ölçer kullanımı büyük önem taşımaktadır. 


Ateş Ölçer Çeşitleri Nelerdir?

Ateş ölçer çeşitleri veya tıbbi termometre çeşitleri, tıbbi termometre türleri incelendiğinde temel olarak temaslı ve temassız ateş ölçer olmak üzere ikiye ayrıldığı görülmektedir. Ateş ölçerler içinde en eski tarihe sahip olan cıvalı ateş ölçer yani cıvalı termometre temaslı sınıfına girmektedir. Cıvalı cam ateş ölçerlerin hijyen nedeni ile sağlık kurumlarında artık tercih edilmediği belirtilmektedir. 

Günümüzde ise dijital ateş ölçer adını taşıyan temaslı ateş ölçer sınıfından olan cihazlara ayrıca dijital termometre de denilmektedir. Dijital ateş ölçerler ateşin ölçüldüğü bölgeye göre farklı tasarımlara sahip olmaktadır. Bu duruma göre koltuk altı ateş ölçer ve de kulak içi ateş ölçer çeşitleri de aktif kullanımları ile dikkat çekmektedir. Temassız ateş ölçerler ise belli bir mesafeden, uzaktan ölçüm yapma özelliği göstermektedir. Kızılötesi ateş ölçer ismini de taşıyan temassız ateş ölçerin özellikle Covid-19 salgını sırasında en sık kullanılan medikal cihaz olduğu vurgulanmaktadır. 


Ateş Ölçer Çalışma Prensibi Nasıldır?

Ateş ölçer çalışma prensibi hakkında açıklama yapmak gerekirse cam bir borunun içine doldurulan cıva aracılığı ile ölçüm alan bu cihazların ısınan cıvanın genişlemesi üzerine kurulduğu öğretilmektedir. Cam borunun içerisindeki cıva vücut ısısı ile birlikte genişleyerek yükselmektedir ve böylece vücut sıcaklığı hakkında bilgi iletmektedir. Ayrıca sıklıkla sorulan "ateş kaç dakikada bir ölçülür?” sorusuna da ateşi ölçülen kişinin ateş durumu ve yaşına göre değişmektedir. Örneğin 37.5 derecenin üzerinde ateşi olan bir bebeğin 15 dakikada bir ateşinin kontrol edilmesi gerektiği belirtilmektedir. 


Ateş Ölçer Nasıl Kullanılır?

"Ateş ölçer nasıl kullanılır?” ve de "dijital ateş ölçer nasıl kullanılır?” soruları için bilgi edinilmek istendiğinde şu sonuca ulaşılmaktadır. Ateş ölçer çeşitlerinin her birinin kullanım şekli farklı olmaktadır. Cıvalı ateş ölçerler koltuk altına ya da ağza konularak ateşi ölçerken, dijital koltuk altı cihazları koltuk altlarından, dijital kulak içi ateş ölçer kulak içinden, kızılötesi temassız ateş ölçerler de alından vücut ısısını ölçmektedir. Böylece "otomatik ateş ölçer nasıl kullanılır? sorusunun cevabına da ulaşılmaktadır. 


Dijital olan ateş ölçer cihazları çalıştırıldıkları zaman ilgili oldukları bölgeyle temas ettirilerek vücut ısısını ölçmekte iken temassız ateş ölçerlerin de çalıştırılıp alına tutulması yeterli olmaktadır. Hem dijital hem de kızılötesi cihazlar ölçüm işlemi bitince sinyal sesi ile bu durumu bildirmektedir. "Ateş nereden ölçülür?” ya da "ateş en doğru nereden ölçülür?” sorusunun cevabı da yine cihazlara göre farklılık göstermekte ve cevapları yukarıda yer almaktadır. 


Ateş Ölçerlerin Kullanım Alanları Nelerdir?

Ateş ölçerlerin kullanım alanları sağlık kurumları ve evler olmaktadır. 


Ateş Ölçüm Metotları Nelerdir?

Ateş ölçüm metotları ağızdan, alından, kulak yolundan, koltuk altından, makattan şeklinde sıralanmaktadır.


Ateş Ölçer Kaç Dakika Bekletilir?

"Ateş ölçer kaç dakika tutulmalı?” için ise cıvalı ateş ölçerlerin 5 dakika, dijital cihazların 40 saniye sonra ve temassız ateş ölçerlerin ise anında bilgi verdiği öğrenilmektedir. "Cıvalı ateş ölçer kaç dakika tutulmalı?” sorusu da yanıtlanmaktadır. 


Kızılötesi Ateş Ölçer Nedir?

Canlıların, nesnelerin sıcaklığını herhangi bir temas olmadan, uzaktan ve hızlı bir şekilde ölçen aletlere kızılötesi ateş ölçer denilmektedir.


Kulak İçi Ateş Ölçer Nedir?

Kulak zarından gelen kızılötesi ısı dalgalarını ölçerek vücut ateşi hakkında bilgi veren cihazlara kulak içi ateş ölçer ismi verilmektedir. "Kulaktan ateş kaç olmalı?” hakkında araştırma yapanlar ise kulaktan ölçülen vücut ısısının 35,7 ile 37,8 arasının normal 37,9 üstünün ise yüksek olduğu belirtilmektedir. 


Dijital Ateş Ölçer Nedir?

Dijital ateş ölçerler için kişisel kullanıma uygun cihazlar vurgusu yapılmaktadır. "Dijital çubuk ateş ölçer nasıl kullanılır?” sorusuna da vücut ısısını öğrenmek için bu cihazların ucundaki metal bölümün vücutta uygun gösterilen yere değdirilmesi ve belli bir süre öyle kalması gerekmektedir yanıtı verilmektedir.


Cıvalı Ateş Ölçer Nedir?

Vücut sıcaklığını ölçmek için kullanılan cıvalı ateş ölçerler 25 santigrat derece ile 42 santigrat derece arasındaki sıcaklığı 1/10 incelikle ölçen aletlere denilmektedir. "Cıvalı ateş ölçer nasıl kullanılır?” konusu hakkında da vücut ateşinin ölçümü yapılacak bölgeye yerleştirilen aletin 5 dakika boyunca vücutla temasının kesilmemesi neticesinde istenilen ölçüye ulaşılmaktadır.


Koltuk Altı Ateş Ölçer Nedir?

Cıvalı veya dijital ateş ölçerlerin koltuk altı ateş ölçer olarak kullanıldığı okunmaktadır. "Koltuk altı ateş ölçer nasıl kullanılır? için ise ateş ölçerin çeşidine göre değiştiği de eklenmektedir. Örneğin dijital koltuk altı ateş ölçerler açma düğmesine basıldıktan sonra koltukaltına temas edecek şekilde yerleştirilmekte ve "derece koltuk altında kaç dakika tutulur?” için ise ortalama 40 saniye tutulduğu bilgisi iletilmekte. Ateşi ölçme işlemi biten dijital cihaz sinyal sesi vermekte ve sinyal sesi gelene kadar oynatılmamaktadır. Sinyal sesinden sonra koltuk altından alınan cihazın dijital ekranında ateş ölçüsü yer almaktadır. Koltuk altı ateş ölçümlerde 37,2’ye kadar normal kabul edilmekte ve "koltuk altı ateş ölçer kaç derece olmalı? sorusu da yanıtlanmaktadır. 


Temassız Ateş Ölçer Nedir?

Temassız, uzaktan ateş ölçer kızılötesi ışıkla sıcaklık ölçümü yapan hızlı bir teknoloji medikal ürünü şeklinde kullanıma sunulmaktadır. Lazer termometre diye de anılan bu cihazlar hastanelerde kullanılan ateş ölçer unvanını da taşımaktadır. "Temassız ateş ölçer nasıl kullanılır?” konusunu merak eden kişiler temassız ateş ölçer kullanımı hakkında araştırma yapmaktadır. Çalıştırıldıktan sonra alına 10 cm kadar mesafeyle tutulan temassız ateş ölçerin anında vücut ısısını dijital ekranına aktardığı öğrenilmektedir. "Alından ateş ölçer kaç derece olmalı?” için ise 36-37,4 derece aralığının normal kabul edildiği not edilmektedir. 


Temassız Ateş Ölçerler Güvenli mi? 

"Temassız ateş ölçer doğru ölçüyor mu?” ve de "alından ateş ölçer güvenilir mi?” sorularının ise cevabının çok güvenli olmadığı ama ilerleyen teknoloji sayesinde gün geçtikçe daha doğru veriler ileten cihazlara kavuşulduğu da eklenmektedir. 


Sağlıklı Bir İnsanın Ateşi Kaç Derece Olmalı?

"Sağlıklı bir insanın ateşi kaç olmalı?” ya da "insanın vücut sıcaklığı kaç derecedir?” sorularının cevabının ise 36,1 ile 37,2 arasındaki değerler olduğu belirtilmektedir. Böylece "insan ateşi kaç olmalı?” ve "insan vücudu kaç derece olmalı?” soruları da yanıtlanmaktadır. 


Evde Ateş Ölçer Yoksa Ateş Nasıl Ölçülür?

Evlerinde ateş ölçmek için herhangi bir cihazı olmayan kişilerin de "evde ateş ölçer yoksa ateş nasıl ölçülür?” sorusuna cevap aradığı bilinmektedir. Elin tersi ile alının ısısı hissedilerek ateş ölçümü yapıldığı fakat sağlıklı bir veri için ateş ölçer kullanılması gerektiği belirtilmektedir. 


Ateş Ölçer Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Uzmanlar tarafından ateş ölçer seçiminde dikkat edilmesi gerekenlerin başında bebek veya çocuk için kullanılıp kullanılmayacağı yönünde olmaktadır. Eğer küçük aile bireylerinin ateşi için seçim yapılacaksa uzmanlar kulak içi dijital ateş ölçerleri önermektedir. 


Hangi Ateş Ölçer Tercih Edilmelidir?

Daha güvenilir olması açısından kulaktan ölçen dijital ateş ölçerler tavsiye edilirken, daha pratik ve hijyenik olması açısından da temassız ateş ölçerler önerilmektedir. 


Ateş Ölçer Temizliği Nasıl Yapılır?

Ateş ölçer temizliği için onaylı bir dezenfektanla hafifçe ıslatılmış yumuşak bir bezin kullanılması önerilmektedir.


Ateş Ölçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? 

Sağlık konusundaki bilirkişiler ateş ölçerken dikkat edilmesi gereken ilk konunun elde bulunan cihazın doğru bilgi verdiğine emin olunması ve ateş ölçer çeşidine göre vücudun doğru bölgesinden ölçüm yapılması yönünde olmaktadır. Temaslı dijital ateş ölçerlerin ölçüm sırasında cilt ile temas halinde olmasına dikkat edilmektedir. Temassız ateş ölçerlerin ise cilt ile belli uzaklığının (10 cm) korunması önemle vurgulanmaktadır. 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.