Batikon Nedir?

17-02-2023 14:23
Batikon Nedir?


En çok tercih edilen dezenfektan olan batikon bir diğer ismi ile povidon % 10 povidon iyot içerir. Küçük kesikler ve sıyrıklarda, küçük cerrahi işlemlerde ve küçük yanıklarda enfeksiyonunun yerel tedavisi veya önlenmesinde kullanılan kahverengi-kırmızımsı bir rengi olan, sprey, krem, solüsyon halinde piyasada satılan geniş etki alanına sahip bir antiseptiktir. Mikroptan arındırıcı maddedir. Enfeksiyona neden olan ya da enfeksiyona neden olacak bakterileri öldüren batikon, bazı durumlarda örneğin antibiyotik tedavilerinden sonra da kullanılabilir. 


Batikon Çeşitleri Nelerdir?

Sıvı Batikon: Yaraların pansumanında ya da bakımında daha çok kullanılmaktadır. Sıvı batikonun kullanımı aile sağlığı merkezlerinde, hastanelerde acillerde , ameliyathanelerde, sağlık kabinlerinde  ve  veteriner kliniklerinde daha yaygındır. Daha kolay sürülür ve müdahale sıvı batikonla daha hızlı yapılır. Genellikle yara bakımlarında, pansumanlarda ve küçük sıyrıklarda sıvı batikon kullanımı tercih edilmektedir. 

 Sprey Batikon: Sprey başlığından dolayı kullanımı oldukça kolaydır. Hastanız hareketli ve yerinde durmuyorsa bile, sprey batikon sayesinde yarasına kolay bir şekilde tedavi uygulanabilmektedir. Mikotik, pyodermi veya bakterilere ait olan enfeksiyonlar ve süper enfekte dermatozlar için en uygun kullanıma sahiptir. Yara tedavilerinde ve antiseptik olarak kullanılabilir. Ayrıca hijyen gerektiren durumlarda ise el dezenfektanı olarak da kullanılabilmektedir. Yara yüzeyinde hedeflenen yere uygulamak için sıvı olan batikondan daha çok sprey tercih edilmektedir. Yara yüzeyi için kullanımı daha kolaydır.

Krem Batikon: Kişinin tercihine göre açık ya da sarılı yaralarda kullanılmaktadır. Krem yoğun bir kıvamdadır. Kullanırken ve sürerken az miktarda yaraya sürüp dağıtmanız yeterli olacaktır. Krem batikon açık veya sarılacak olan yaralarda kullanıma uygun bir üründür. Ama sarılı yaralarda kullanmanız daha iyi olacaktır. Böylece yoğun kıvamı sargıdan başka bir yere bulaşmayacaktır.

Batikonlu Sıvı Sabun: Hijyen gerektiren pek çok alanda kullanıma uygun olup cerrahi el dezenfektanı olarak da kullanılabilmektedir. Batikonlu sıvı sabun içerik olarak cilt temizliğinin güvenli yapılabileceği şekilde üretilmiştir. Yapılacak olan ameliyatın öncesinde, işlem yapılacak bölgenin dezenfeksiyon işlemi için ve yapılacak olan antiseptik yıkamalar için en uygun içeriğe sahiptir. Bu kullanımlara da ek olarak cerrahi el dezenfektanı olarak kullanımı da mevcuttur.


Batikonun Kullanım Alanları Nelerdir?

İlkyardımda veya küçük sıyrık, yara vb. durumlara müdahale etmek amacıyla

Jjinekolojik müdahalelerde ve kronik vajinal olan enfeksiyonlarda ve akut enfeksiyon tedavilerinde kullanılır.

Kesik oluşumlarında

Özellikle ameliyat vb. işlemlerde cilt ve vücuttaki bazı dış katmandaki zarların dezenfekte edilmesi amacıyla

Mantar kaynaklı ve bakteri kaynaklı deri enfeksiyonlarının tedavisinde

Dokunun kanlanmasının bozulduğu bası ve kan akımının durduğu staz yaralarındaki bölgelerde kanın göllenmesi nedeniyle oluşan yaralardaki enfeksiyonların tedavisinde 

Hemoroid tedavisinde oturma banyosu şeklinde kullanılır.


Tentürdiyot ile Batikon Farkı Nedir?

Tentürdiyot ve batikon, kullanım alanına göre benzer olarak nitelendirilebilecek yapılardır. Buna ek olarak antiseptik solüsyonların uygulama alanları cilt dışındadır. Batikon ve tentürdiyot yapı olarak benzer özellikler sunsa da, batikon günümüzde daha popülerdir. Tentürdiyot geçmişte yaraların dezenfekte edilmesi noktasında daha çok yaygın olsa da cildi çok tahriş etmesi nedeniyle kullanılmamaktadır. Bu sebeple de günümüzde insan sağlığında ve hayvan sağlığında batikon kullanımı daha çok yaygınlaşmıştır. Artık eskiden evlerde bulunan tentürdiyotlarda yerine batikon ve batikon çeşitlerine bırakmıştır.

Tentürdiyotun etken maddeleri içinde potasyum iyodür ve sodyum iyodür yer almaktadır. Buna ek olarak batikon etken maddesi olan povidon iyot da, tentürdiyotun etkilerine benzer bir dezenfekte gücü sunmaktadır. İlkyardım çantalarında ve benzeri alanlarda tentürdiyot yerine, tahriş etmeyen, leke tutmayan batikon daha fazla tercih edilen bir solüsyondur. Yara ve kesik gibi yapıları hızlı bir şekilde dezenfekte etme şansı sunması ile öne çıkan  batikon her evde, iş yerinde, okullarda, tehlikeli sayılabilecek makinelerin olduğu yerlerde  ve sağlık tesisinde olması gereken antiseptik solüsyonlardan biridir.


Batikon Nasıl Kullanılır?

Batikon solüsyon kullanımı kullanacağınız bölgeye ve yapacağınız işleme göre değişiklik gösterebilmektedir. Kullanmadan önce sizin ya da hastanızın iyoda karşı alerjisi olup olmadığından emin olmalısınız. Aksi halde vücut reaksiyon gösterecektir. Küçük yaralar ve pansumanlar için kullanılacak ise seyreltmenize ya da çalkalamanıza gerek yoktur. Batikon zaten hazır bir solüsyondur. Seçtiğiniz batikonu pansuman yapılacak ve dezenfekte edilecek olan bölgeye sürülür. Daha sonrasında o bölge tampon ya da sargı bezleriyle sarılarak kapatılabilir. Antiseptik özelliği sayesinde yaralı bölge kısa süre içerisinde iyileşecektir. Cerrahi el dezenfeksiyonu yapmak için batikonlu sıvı sabun kullanımını tercih edebilirsiniz. Bu durumda yaklaşık 5 dakika boyunca ellerinizi yıkayıp dezenfekte etmeniz yeterli olacaktır. Jinekolojik, vulva, vajina veya mesane yıkamalarında ise kullanmadan önce çok az bir seyreltme yapılması gerekir. Daha sonrasında ise tedavi ve pansumanı kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Batikon kullanımı neredeyse her işlem için oldukça kolay ve kısa sürede yapılabilmektedir. Sağlık için önemli olan ve en temel olan antiseptik solüsyonların başında gelir.


Bebeklerde Batikon Kullanımı

Yenidoğanlarda göbek bakımı annelerin en sık sorduğu sorulardandır. Yenidoğan göbek bağı, bebek anne karnında iken plasentadan gelen besinleri bebeğe iletmekle sorumlu bir yapıdır. Göbek bakımı için özel bir bakıma ihtiyaç yoktur. Önceleri povidon iyodürlü bakım yapılması önerilirdi ancak daha sonra bebeğin cildinden emilen iyodun tiroid fonksiyonlarını değiştirdiği için batikonlu ya da povidon iyodürlü bakım önerilmemektedir. 


Batikonun kullanılmaması gereken durumlar

İyoda karşı hassasiyetiniz varsa 

2 yaşın altındaki çocuklarda

Troid bozukluğunuz varsa düzenli kullanımlarda 


Batikonun dikkatli kullanılması gereken durumlar

Gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Emzirme sırasında düzenli kullanımından kaçınılmalıdır.

Vücudun kan dolaşım dengesini kuramadığı kalp yetmezliğiniz varsa,

Böbrek yetmezliğiniz varsa zarar görmüş deride düzenli uygulama sırasında

Lityum tedavisi görüyorsanız düzenli kullanımından kaçınınız

Uzun süreli kullanımda tiroid fonksiyon testleri yapılmalıdır.


Batikon lekesi nasıl çıkar?

Batikon sahip olduğu turuncumsu renk ve kokusu ile çok zorlu bir leke kaynağıdır. Batikon sürüldüğü bölgeye hızla yayılır. Hal böyle olunca da lekeden korunmak zorlaşmaktadır. Ama her ne kadar zorlu da olsa batikon lekesini çıkarmak için farklı yöntemler bulunmaktadır. Ancak bu yöntemler arasında en etkili olanı bulmak ve lekeden hızla kurtulmak gerekmektedir. Batikon lekesinin en kötü yanı bekledikçe daha zorlaşması ve kötü hal almasıdır. Bu yüzden bu lekeye anında müdahale etmek gerekir. 

Batikon lekesini çıkarabilmek için ilk önce şekerli ılık suda çitilemek gerekir. Şekerli su batikon lekesinin çözülmesi için birebirdir. İyi bir çitileme ile tüm lekeler ortadan kalkar. Şekerli suyun çamaşırlar üzerinde leke bırakma özelliği bulunuyor. Bu yüzden bu işlemler yapıldıktan sonra kıyafet temiz su içerisinde durulanmalıdır.

Ayrıca Batikon lekesini alkol yardımı ile de rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Leke alkole batırıldığı takdirde batikon lekesi hızlı bir şekilde ortadan kalkar.


Batikon Açıldıktan Sonra Kullanım Süresi Ne Kadardır?

Üretici firma önerileri doğrultusunda kullanılır. Ürünün üstü okunarak açıldıktan sonra kullanım süresine göre etiketlenir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.