Bistüri Nedir?

09-02-2023 10:20
Bistüri Nedir?

"Bistüri nedir?” ve de "bistüri ne demek?” soruları cevap verilmek istenirse cerrahi işlemlerde ve operasyonlarda kullanılan, fazlasıyla keskin olan tıbbi alettir açıklaması yapılmaktadır. Ameliyat bıçağı ismiyle de anılan bistürilerin ana malzemeleri paslanmaz karbon çelik olmaktadır. Genellikle ameliyatlarda yaygın olarak ihtiyaç duyulan bistürilerin genel boyutları ise 10 cm ile 25 cm arasında değişim göstermektedir. Keskin bir cerrahi aleti olan bistürilerin sadece uzman kişiler tarafından kullanılması gerektiği de vurgulanmaktadır. Cerrahi operasyonlar sırasında ince kesikler oluşturmak için tercih edilen bistüriler, steril halde ameliyat alet masalarında bistüri seti şeklinde her zaman yer almaktadır. 


Bistüri Ne İşe Yarar?

"Bistüri ne işe yarar?” hakkında da araştırma yapıldığında ameliyat sırasında bistüri kullanımının önemli olduğu bilgisine ulaşılmaktadır. Bistüriler özel yapıları sayesinde ameliyat esnasında iç organları kesme konusunda yüksek performans göstermekte ve operasyon cerrahına kolaylık sağlamaktadır. Bu açıklamalarla  "bistüri nedir ne işe yarar?” soruları da cevap bulmaktadır. Bistüri adı verilen bu tıbbi aletlerin ameliyat ve çeşitli kullanım amaçlarına göre ve diğer bıçak türlerine göre daha az iz bıraktığı belirtilmektedir. Bu açıdan öncelikle cerrahi müdahalelerde kullanımı çok ciddi bir önem taşıyan kesici ekipmanlar arasında bistüriler yerini almaktadır. 

Bistülerin kullanım amacına uygun olarak birden fazla çeşidi bulunmaktadır. En çok işe yaradığı ve fayda sağladığı yerin başında ameliyatlar, gelen bistüriler keskin ucu sayesinde işlemlerin kolay yapılmasına olanak sunmaktadır. Genel olarak bistürinin iş görme alanları tıbbi alanlar olduğu net bir şekilde söylenmektedir. Fransızca "bistouri” yani "ameliyat bıçağı” sözcüğünden alıntı olan bistürinin, günlük yaşamda kullanılan bir alet olmadığı da özellikle belirtilmektedir. 

Sahip olduğu incelik nedeniyle aşırı keskin olan ve bir o kadar da dikkatli kullanılması önerilen bistüri, ciddi yaralanmalara neden yaratma ihtimali taşımaktadır. Ameliyatlarda cerrahlar veya diğer sağlık personeli arasında elden ele verilmesi bile problem yaratan bu aletlerin, cerrahlar tarafından tedbir amaçlı düz bir zemine konularak diğer personele ya da meslektaşına verildiği de bilinmektedir. 


Bistüri Çeşitleri Nelerdir?

Bistüri adı verilen bir bistüri aleti, bir bistüri sapı ve uç kombinasyonunda meydana gelmektedir. Bistüri çeşitleri farklı boyutları ve farklı sap ile uç numaraları ile anılmaktadır. Bistüri ucu numaraları 10,11, 12, 15, 20, 21, 22, 23 olarak sıralanmaktadır. Cerrahi müdahaleler sırasında rahat kullanım sağlamak amacıyla 2 çeşit bistüri sapının olduğu bilinmektedir. Örneğin 10, 11, 12, 15 numaralı bistüri uçları için 3 numara bistüri sapı kullanılırken; 20, 21, 22, 23 gibi uçlar içinde 4 numara bistüri sapı tercih edilmektedir. Her ameliyat için farklı boyutlardaki uç kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca bistüri ucundaki sayının da bıçağın boyunu ifade ettiği eklenmektedir. Paslanmaz çelik malzemeden imalatı yapılmış ve paslanmaya karşı dirençli bir yapısı bulunan bistüri çeşitleri, bu sayede çalışma sırasında sıvı dezenfektan ve de su ile kolay, hızlı bir yöntemle dezenfekte edilmektedir.

Bistüriler tek kullanımlık bistüri ya da yeniden kullanılan formda bulunmaktadır. Yeniden kullanım imkânı sunan bıçak, bileme için güvenli bir halde tutamağa takılmaktadır. Tek kullanımlık bıçaklar rahat çıkarılması için bistürinin sapına oturacak şekilde dizayn edilmektedir. Geleneksel olarak plastik saplı ve geri çekilen bıçağa sahip tek kullanımlık bistürilerin varlığından da söz edilmektedir. Cerrahi operasyonlarda hijyen için nötr bir ortamda ameliyat yapılırken tek kullanımlık bistüriler tercih edilmektedir. 


Bistüri Nerelerde Kullanılır?

Bistüri sağlık alanlarında ameliyathanelerde cerrahi işlemler sırasında cerrahlar tarafından kullanılmaktadır. Veteriner kliniklerinde veteriner hekimler de ameliyat olması gereken hayvanlar üzerinde bistüri kullanmaktadır.


Bistüri Sapı Nedir?

Bistüri sapı, bistüri uçlarının takılarak operasyonu yapacak olan kişinin bistüriyi bıçak gibi kullanmasına zemin hazırlamaktadır. Ameliyat bıçağı olarak da nitelendirilen bistürilerin sapları çeşitli bistüri uçlarının takılmasına imkân sağlayarak cerrahi bir işlem yapacak cerrah için vazgeçilmez bir ameliyat aleti olmaktadır. "Bistüri sapı nasıl takılır? cevabı ise dişsiz penset ya da klemp yardımıyla,  bistürinin bıçağının sivri ucu yukarıya alt kenarı bistüri sapının kenara uyan yerine paralel biçimde tutulmaktadır. Bistüri ucunu ortasındaki yarık, sapın üzerinde bulunan yarığa uyan çıkıntısına takılarak, sap tarafına doğru paralel olarak geçirilmektedir.  


Bistüri Sapı Çeşitleri Nelerdir?

Bistüri sapı, bistüri ile birlikte üretilmemektedir. Yapılacak işin hacmine ve alanına göre farklı oluklulara sahip saplar takılıp çıkarılmaktadır. Bistüri sapı çeşitleri iki türlü olduğu bilgisi verilmektedir. Bu çeşitlerin isimleri ise bistüri sapı no 3 ve bistüri sapı 4 numara şeklinde ifade edilmektedir. 


Bistüri Ucu Nedir?

Bistüri hakkında açıklamalarda bulunurken "bistüri ucu nedir? sorusuna da cevap vermek gerekmektedir. Bistüri ucu, karbon alaşımlı olan paslanmaz çelik maddesinden imalatı yapılmaktadır. Çok keskin bir yapıya sahip olan bistüri ucu cerrahi operasyonlarda, ameliyatlarda organik dokuların ve de organların zarar görmeden kesilmesine destek vermektedir. Büstüri uçları sayesinde istenilen işlem doğru, verimli ve de başarılı bir şekilde sonuçlanmaktadır. Böylece "bistüri ucu ne işe yarar?” sorusu da cevap bulmaktadır. 


Bistüri Ucu Çeşitleri Nelerdir?

Bistüri ucu çeşitleri aşağıda yer almaktadır. 

  • Bistüri ucu no 10
  • Bistüri ucu no 11
  • Bistüri ucu no 12
  • Bistüri ucu no 15
  • Bistüri ucu no 20
  • Bistüri ucu no 21
  • Bistüri ucu no 22
  • Bistüri ucu no 23

Bistüri Numaraları Nedir?

Bistüri numaraları, farklı boyutlardaki uçların belirlenmesi ve cerrahi operasyonlar esnasında yapılacak işleme göre farklı boyutların kolay nitelendirilmesi için büyük önem taşımaktadır. Örneğin 20 numara bistüri, küçük ile hassas yapıları ile tanınmakta ve 4 numara bistüri sapı ile uyum göstermektedir. 


Bistüri ve Neşter Arasındaki Fark Nedir?

Yapılan incelemeler doğrultusunda bistürinin bir diğer adının neşter olduğu öğrenilmektedir. Bu yüzden bistüri neşter farkı olmadığı belirtilmektedir. Büstüri gibi neşterinde cerrahi operasyon bıçağı olduğu öğrenilirken "neşter nedir?” için de cevap edinilmektedir. Neşter ucu yani bistüri ucu keskinliği ile tanınmaktadır. 


Bistüri Ucu Nasıl Takılır?

"Bistüri ucu nasıl takılır? hakkında bistüri sapının ortasında bulunan yarığa dikkatlice yerleştirerek olduğu bilgisine ulaşılmaktadır. 



11 Numara Bistüri Nedir?

Bistüri ucu numaraları arasında yer alan bistüri 11 numara, diğer bistüri uçları gibi yüksek keskinlik özelliği göstermektedir. 3 numaralı bistüri sapı ile uyumlu olan 11 numaralı bistüri ucu paslanmaz karbon alaşımlı çelik üretimi sayesinde sorunsuz kullanım imkânı yaratmaktadır. Plastik veya çelik bistüri uçlarına takılarak cerrahi operasyon işlemlerinde yüksek performans sergilemektedir. Çoğu cerrahi işlemlerde, ameliyatlarda bistüri 11 numara kullanımı gözlenmektedir. 


10 Numara Bistüri Nedir?

Bistüri ucu numaraları incelendiği zaman bistüri ucu no 10 olduğu fark edilmektedir. Diğer bistüri uçları gibi çok keskin bir yapıya sahip olan no 10 bistüri uçları, paslanmaz çelik malzeme kullanılarak imalatı yapılmaktadır. Asla paslanma veya erozyon görülmeyen bistüri uçlarından no 10’da 3 numaralı bistüri sapı ile uyum içinde cerrahi operasyonlarında başarılı işlere imza atmaktadır. Hem bistüri ucu no 10 hem de diğer bistüri uçları özel işlemler kullanılarak sterilizasyon işleminden geçmektedir. 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.