Ecza Dolabı Nedir?

09-02-2023 10:25
Ecza Dolabı Nedir?

Ecza dolabı ev, işyeri ve okul gibi yaşam alanlarında bulunması şart olan, ilaç ve de ilk yardım sağlık malzemelerini koruyan küçük boyutlardaki dolaplardır. İlaç dolabı ismiyle de anılan ecza dolapları, acil durumlarda ilk müdahalede bulunulması için gerekli olan çeşitli ilk yardım malzemelerinden ateş ölçere, yara bandına kadar birçok ürünü içermektedir. İnsanların, canlıların yaşam alanlarında başlarına gelme ihtimali yüksek olan ufak kazalar sonrasında hastaneye gitmeden önce ilk yardım amacıyla eksiksiz ve hatasız müdahale etmek için sağlık malzemeleri ecza dolaplarında depolanmakta ve saklanmaktadır. 


Ecza Dolabı Ne İçin Kullanılır?

Ecza dolaplarının en büyük kullanım amacı hakkında işyerlerinde, okullarda, evde, arabada, gemide, uçakta ve benzeri birçok yerde kişilerin geçirdiği ufak kaza gibi durumlarda hastaneye gidene kadar yapılan müdahale için sargı bezi, gaz kompres, flaster gibi ilk yardım ürünlerini muhafaza etmektir. Ecza dolaplarının sadece bir dekorasyon malzemesi olmadığı birçok yerde vurgulanmaktadır. Ecza dolaplarının içerisinde bulunması şart olan ilaçların ve de ilk yardım malzemelerinin istenilen ortamda kalması, hijyenik olması bu dolapların kullanım amacının başında yer almaktadır. Bütün bunlara ek olarak özellikle okul, işyeri gibi ortak yaşam alanlarındaki ecza dolapları içerisinde ecza dolabı kullanma talimatı yer alması gerektiği de vurgulanmaktadır. 


Ecza Dolabı Malzemeleri Nelerdir?

Ecza dolabı malzemeleri yani ilk yardım dolabı malzemeleri sıralanmak istenirse aşağıdaki gibi olmaktadır. Öncelikle basit yaralanmalarda iyi işler çıkaran steril gazlı bez (en az 3-4 adet), yara bandı, pamuk (25 gr.), tentürdiyot, oksijenli su gibi dezenfektan solüsyon, alkol gibi malzemeler yer almaktadır.

Benzer şekilde incinme, çıkma ya da kırılma gibi kazalar için sargı sargı bezi (en az 5 adet küçük ve 2 adet büyük), elastik bandaj ve makas gerekli olan ilk yardım malzemeler içinde bulunmaktadır.Yanık vakalarında kullanılacak kremler, ağrılı durumlarda ağrıyı hafifletmek için ağrı kesiciler, antialerjik merhem de ecza dolabı içeriğinde yer alması önerilen ilaçların arasında olmaktadır.

Aile üyelerinin, özellikle küçük çocukların ateşlerinin ölçülmesi amacı ile bir ateş ölçer önemli bir ayrıntı sayılmaktadır. Tansiyon aletleri de ani gelişen tansiyon problemleri için ecza dolaplarında bulunması faydalı bir alettir vurgusu yapılmaktadır. İlk yardım broşürü ve ecza dolabı içinde bulunan ilaçların tanımlarının yer aldığı not defteri de acil durumlarda zamanı iyi kullanmak konusunda destek sunmaktadır. 


Ecza Dolabı Çeşitleri Nelerdir?

Renk, desen ve model olarak geniş ürün yelpazesine sahip olmayan ecza dolaplarının yine de piyasalarda çeşitleri olduğu fark edilmektedir. Özellikle kullanım kolaylığı açısından mıknatıslı kapaklı, panjurlu, plastik ecza dolabı, natürel kapaklı, sürgülü, çocuk kilitli ecza dolaplarının varlığı bilinmektedir. Ayrıca imalatında kullanılan materyallere göre ahşap, cam, akrilik ve de metal ecza dolabı çeşitlerinin yaygın olduğu vurgulanmaktadır. 

Ecza dolapları çeşitleri içinde farklı ebat ve ölçüler de göze çarpmaktadır. Monte edilecek alana göre boyuna ve enine olarak ecza dolabı çeşitleri kullanılmaktadır. Uzmanların önerisi ecza dolapları çeşitleri arasında içerisindeki malzemelerin kolayca erişilmesi için kapaklı mat olmayan ve çok sayıda raf sahibi olan modellerin seçilmesi yönünde olmaktadır. 


Ecza Dolabı Nasıl Olmalıdır?

Ecza dolabı nasıl olmalı konusunda ilk olarak özellikle doğal afetler de düşünülerek sağlam bir şekilde bulunduğu yere sabitlenmesi gerektiği bilgisinin altı çizilmektedir. Ecza dolapları, ilk yardım müdahaleleri için her zaman hazır durumda bulundurulmaktadır. İçindeki sağlık ürünlerini koruyacak şekilde kapaklı, içinde bulunanların da görülmesi adına kapağın camdan olmasının büyük önem taşıdığı yazılmaktadır. Ecza dolabının içinin hijyen dolayısı ile belirli aralıklarla temizlenmesi ve içindeki sağlık malzemelerinin, ilaçlarının son kullanma tarihlerinin itinayla takip edilmesi ve de gerekli ise ayıklanması da gerekmektedir.


Ecza Dolabı Nerede Olmalıdır?

Ecza dolapları tam işlevli kullanım ve içindeki malzemelerin sıhhati açısından bulundurulduğu yerde büyük önem taşımaktadır. Bunun için ecza dolapları serin, kuru ve güneş ışığını direkt almayan bir yerde konumlandırılmaktadır. Ecza dolaplarının özellikle ev veya okul gibi çocukların bulunduğu mekânlarda yerden yüksekte ve düşmeyecek şekilde sabitlenmesi istenmektedir. Aile ve işyerindeki herkesin ecza dolabını kolayca görmesi ve yerini bilmesi de diğer önemli bir konu olarak bilinmektedir. Ecza dolaplarının aile dışındaki kişilerin de kullanma ihtimali düşünülerek banyo, yatak odası gibi herkesin girmeyeceği yerlerde değil de koridor, antre gibi herkesin gözü önünde olan ve ulaşacağı alanlar tercih edilmektedir. 


Ecza Dolabında Bulunması Gerekenler Nelerdir?

Ecza dolabında bulunması gerekenler yönetmelik incelendiği zaman ecza dolabında olması gerekenler ve de ecza dolabında bulunması gerekenler öğrenilmektedir. Genel olarak bir ecza dolaplarına evde yaşayan aile üyelerinin hastalıklarına uygun ilaçlar konulmakla birlikte eve gelen misafirlerin astım krizi, şeker krizi, alerji gibi durumlar yaşama ihtimalinin olduğu göz önünde bulundurulmaktadır. 

Bunların yanında ecza dolapları için büyük önem taşıyan ilk yardım malzemeleri arasında pamuk, gazlı bez, sargı bezi, yara bandı, elastik bandaj, oksijenli su, tentürdiyot, saf alkol, termometre, cımbız ve makas yer almaktadır. Bütün bu malzemelerin steril olması da eklenmektedir. Ayrıca ecza dolabında yaralanmalara karşı antibiyotikli merhem, tahriş ve yanıklar için merhem, ağrı kesiciler, hazımsızlık ve mide yanması için antrasit şurup veya tabletler, kaşıntılar için losyonlar, ateş ölçer ve tansiyon aleti de bulunmasının vurgusu yapılmaktadır. 


Okul Ecza Dolabında Bulunması Gerekenler Nelerdir?

Okul ecza dolabında bulunması gerekenler ise pamuk, steril gazlı bez, sargı bezi, flaster, dezenfektan solüsyon, yanık merhemi, anti alerjik merhemi, boyunluk, suni solunum maskesi, otomatik turnike, ilkyardım makası, çengelli iğne, el feneri, acil işaretleme düdüğü, elastik bandaj, üçgen sargı bezi, travma örtüsü, yara bandı, çinkolu plaster, cımbız, dijital termometre, kimyasal buz, medikal eldiven, oksijenli su, ispirto, pamuklu çubuk, atık poşeti şeklinde sıralanmaktadır. 


İşyerinde Ecza Dolabı Bulundurma Zorunluluğu Nedir?

İşyerinde ecza dolabı bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır. İşyerlerinde bulunması gereken ecza dolaplarının içeriği ise işletmelerin hacmine ve sektörüne göre değişmektedir. Örneğin mekanik cihaz bulunmayan ve 10’dan az işçi çalıştıran işletmelerde yer alan ecza dolaplarının malzemeleri aşağıda belirtilmektedir.

 
1 adet ilk yardım broşürü, 25 gr yarı yarıya alkol ile karıştırılmış tentürdiyot, 15 gr amonyak, 100 gr alkol, 2 paket 25 gramlık steril pamuk, 2 paket gaz hidrofil, 3 adet muhtelif büyüklükte sargı bezi, 3 adet üçgen sargı, 1 adet makas, 1 adet pens, 6 adet çengelli iğne, 1 kutu yapıştırıcı flanster, 1 adet küçük küvet, 1 tüp aspirin

 

Ev İçin Ecza Dolabında Bulunması Gerekenler Nelerdir?

Ev İçin ecza dolabı bulundurulması gerekenler malzemeler belirtilmek istenirse pamuk, steril gazlı bezler, sargı bezi, büyük üçgen bandaj, yara bandı, flaster, dezenfektan solüsyon, yanık merhemi, antialerjik merhem, ilkyardım broşürü, ateş ölçer, soğuk kompres torbası, tansiyon aleti olması gerektiği bilgisi aktarılmaktadır. 


 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.