Fetal Doppler Nedir?

07-03-2023 12:35
Fetal Doppler Nedir?

"Fetal doppler nedir? için tıbbi cihazlar arasında yer alan ve hastanın kan akışını ölçmek için kullanılan özel bir ultrason ekipmanı bilgisi verilmektedir. Fetal doppler cihazı, hastanın ana arter ve damarlarındaki kan akış miktarının kontrol etmek amacıyla yüksek frekanslı ses dalgaları kullanan bir ultrason cihazı olmaktadır. Temelde hastanın kan akışını ölçmek için kullanılan fetal doppler, normal ultrasondaki gibi ses dalgalarını kullansa da kan akışını gösterdiği için diğer cihazlardan ayrılmaktadır. Ayrıca fetal doppler cihazı, az hazırlık gerektiren, risksiz ve hiç acı vermeyen bir tedavi yöntemi olduğu için yaygın kullanılma unvanına da sahip tıbbi ekipmanlar arasında yerini almaktadır. Fetal doppler cihazının donanımları ise LCD ekran, ultrason srobu ve takılıp çıkarılan problar olarak belirtilmektedir. 

 

Fetal Doppler Cihazı Ne İşe Yarar?

Ultrason görüntüleme tekniğinin bir türü olarak fetal doppler cihazının ne işe yaradığı şu şekilde yer almaktadır:

  • Anne karnındaki bebeğin doppler ile kalp atışı dinlenmesi ve sağlık durumunun görüntülenmesini sağlamaktadır. Anne karnındaki bebekler ultrason ile değerlendirildikten sonra, aynı seansta doppler ultrason ile de kontrol edilmektedir. Böylece kalp ve diğer damarlardaki kan akımı değerlendirilerek bebeğin sağlığı hakkında daha ayrıntılı bilgi alınmaktadır.
  • Fetal doppler cihazı anne karnındaki bebeğin göbek kordonunu değerlendirilmesi işine de yaramaktadır. Göbek kordonunda bulunan atardamar ve toplardamar değerlendirilmesi hamilelik boyunca yapılması gereken işlemlerden biri olarak vurgulanmaktadır. 
  • Cildin alt tabakasındaki bir damarda iltihap olduğunda fetal doppler ile tespit yapılmaktadır. 
  • Kalp kapağı kusuru ve doğuştan kalp hastalıklarının kontrollerinde doppler cihazına başvurulmaktadır. 
  • Fetal doppler ile varisli damarlar incelenmektedir. 
  • Felç geçiren hastaların kan akışını kontrol etmektedir. 
  • Böbrek ve karaciğer naklinin ardından fetal doppler ile kontroller yapılmaktadır.
  • Anevrizma tespitlerinde görev almaktadır.
  • Hastalardaki kan pıhtılarını ve tıkalı damarları bulmak amacıyla kullanılmaktadır. 
  • Fetal dopplere derin ven trombozu tanısında, vücudun derinliklerindeki bir damarda pıhtı olması durumunda devreye girmektedir.
  • Bacak damarlarındaki zayıf işleyen kapaklar fetal doppler ile kontrol edilirken bacaklarda kan toplanmasında da bu tıbbi cihaz ile tespit yapılmaktadır. 
 

Fetal Doppler Cihazı Nasıl Kullanılır?

Fetal dopplerin kullanımı, kullanım amacına göre farklılık göstermektedir. Bilirkişiler doppler cihazının bir uzman veya hekim tarafından kullanılması gerektiğini vurgularken, hastanın doppler çekimi yapılacak bölgenin çıplak olmasının şart olduğunu da eklemektedir. Fetal doppler kullanımı sırasında gözlük, takma diş, kontakt lens, işitme cihazı gibi eşyaların çıkarılmasına gerek olmadığı öğrenilmektedir. 

Anne karnındaki bebeğin fetal doppler ile kalp atışının dinlenmesi ve sağlık durumu hakkında bilgi almak için işlem öncesinde anne adayının düz bir yüzeye yatırıldığı ve karnın normal bir ultrason işlemindeki gibi ortaya çıkarıldığı söylenmektedir. Anne adayının alt göbek kısmına uygun miktarda ultrason jeli sürüldüğü ve doppler probunun jel içine yerleştirilmesi ardından cihazın açılması sıralamasından bahsedilmektedir. Anne adayının kasık kemiğinden başlayarak probunun yavaşça göbek deliğine doğru kaydırılması ile fetüs bulunmakta ve kalp atışları duyulmaktadır. 

 

Fetal Doppler Cihazı Nerede Kullanılır?

Fetal doppler cihazı genellikle kadın doğum polikliniklerinde, diğer bütün klinik, hastane ve sağlık kurumlarında kullanılmaktadır. 

 

Fetal Doppler Cihazı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dopplerın bataryalarının kontrol edilmesi, yanıcı ve yakıcı anestezi gazlarından uzak durulması gerektiği ifade edilmektedir. Cihazın kullanımı bittikten sonra jel birikmesini önlemek amacıyla probun temizlenmesi yazılmaktadır. %70 etanol ile temizlenmesi, hava ile kurumasının beklenmesi ya da temiz, kuru bir bez yardımı ile silinmesi önerilmektedir. Fetal doppler cihazının su ile temasından kaçınmanın ve temizlik için kimyasal kullanılmamasının öneminden bahsedilmektedir. 

 

Fetal Doppler Cihazı Çalışma Prensibi Nedir?

"Doppler cihazı nasıl çalışır?” ya da "çalışma prensibi nedir?” sorularının cevabı olarak tıpkı NST cihazlarının problarında olduğu gibi ploza kristalleri sayesinde gerçekleştiği kabul edilmektedir. Doppler probunun yüksek frekanslı ses dalgalarını vücuda ilettiği öğrenilmektedir. Fetal kalbin pozisyonu ultrason dalgalarını ilettiğinde, dalgaların frekansı değiştirdiği ve dopplerin yansıyan ses dalgalarını aldığını okunmaktadır. Böylece frekanstaki farklılığı hesaplamak için doppler etkisi ifadesinin kullanıldığı eklenmektedir. 

 

Ev Tipi Fetal Doppler Cihazı Nedir?

Evde uygulamak için tasarlanan fetal doppler cihazlara denilmektedir. Bu cihazların hamilelik sürecinde anne adayına rahatlık sağlandığı yazılmaktadır. 

 

Fetal El Doppleri Cihazı Nedir?

Fetal el doppler cihazı diğer fetal doppler ile aynı görevi yapmaktadır. Diğer fetal doppler cihazlarından ayrımı ise el ile taşınma imkânı sunmasıdır ve şarjlı olmasıdır bilgilerine ulaşılmaktadır. Fetal el dopler geniş LCD ekranı sayesinde hamileliğin 16. Hastasından itibaren kalp atışları izlenmektedir. Hafif, ergonomik dizayna sahip olması, dahili hoparlörünün bulunması, yüksek ve berrak ses ihtiyacına karşılık vermesi, net ses ile doğru fetal kalp atışı tespiti yapması, tam şarj ile 8 saate kadar kullanım sunması fetal el doppler cihazlarının özellikleri arasında yer almaktadır. Fetal el dopplerinin genellikle ağırlıkları yarım kilodan az ve boyutlarının da ufak olduğu eklenmektedir. 

 

Fetal Doppler Nasıl Çekilir?

Fetal doppler çekilirken izlenen adımlar aşağıda sıralanmaktadır.

  • Hasta sırt üstü yatar duruma getirilmektedir.
  • Kontrol edilmesi gereken bölgeye problar bağlanmaktadır. 
  • Muayene için bir prob desteğiyle hastanın rahmine kısa atımlı ultrason dalgaları iletilmektedir.
  • Ultrason dalgaları ile bir damara veya bebeğin kalbine denk gelindiğinde frekansda farklılık gözlenmektedir.
  • Frekanstaki farklılık ultrason cihazı tarafından tespit edilmekte ve ölçülmektedir.
  • Bu durum ile kan akışı ve fetal kalp atışı hesaplanmaktadır.
 

Fetal Doppler Neden Çekilir?

Fetal doppler çekilmesi sayesinde bir sorun belirtileri ortaya çıkmadan 2-3 hafta önce erken teşhis yapılmaktadır. Bu sayede uygun tedavinin belirlenmesi ve başlanması sağlanmaktadır. Bu durum fetal dopplerin çekilmesinin en önemli gerekçesi olarak gösterilmektedir.

 

Fetal El Doppleri Zararlı mı?

"Fetal el doppleri zararlı mı? sorusuna fetal el doppleri incelemesinin mümkün oldukça kısa sürmesi ile herhangi bir zararı veya riski olmadığı yazılmaktadır. Kısa zamanlı uygulanan fetal el dopplerinin bebeğe zarar vermediği de eklenmektedir. 

 

Usg Fetal Doppler Nedir?

 

Usg fetal doppler yani ultrasonografi doppler, damarlardaki kan akışını ölçmek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılan görüntüleme yöntemi diye anılmaktadır. Kan pıhtıları ve zayıf kan dolaşımı dahil olmak üzere çeşitli durumların tespit edilmesinde başvurulmaktadır. Usg fetal doppler kişinin bacak, kol ya da boyun arterlerindeki kan akışında azalma belirtileri görüldüğünde kullanılmaktadır. Kan akışındaki azalma, arterdeki bir tıkanma, kan damarı içindeki oluşan kan pıhtısı ya da yaralanma gibi farklı nedenlerden kaynaklandığı söylenmektedir. 

Usg fetal doppler cihazlarına akut dvt, yüzeyel tromboflebit ve ateroskleroz yani damar sertliği durumlarında başvurulmaktadır. Bütün bunların yanında buerger hastalığı veya kol ya da bacaklardaki vasküler tümörler gibi durumlarda da doppler usg cihazı kullanılmaktadır. Doppler ultrasonografi kişinin arterlerinden ve damarlarından akan kan miktarını göstererek atardamarlardaki kan basıncını belirlemeye destek olmaktadır. Usg fetal doppler görüntülerinin ne anlama geldiği doktorlar tarafından değerlendirilmekte ve farklı testlere gerek olup olmadığı, hastaya uygulanması gereken tedavi planı netleşmektedir.

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.