Flaster Nedir?

02-12-2022 14:28
Flaster Nedir?


Sağlık sektöründe tıbbi amaçlı yardımcı ve kolaylaştırıcı ürünler bulunmaktadır. Bu ürünler pratiklik sağlamakta ve kolay erişilebilir niteliktedir. Tıbbi müdahale amaçlı kullanılabilen bu araçlardan biri ise flasterdır. Flaster nedir ve flaster ne demek? Genel olarak kullanım amacı yaranın tutturulması veya kapatılması olan medikal tıbbi banttır. Flaster bant, her ilk yardım çantasında bulunması gereken normal yara bandına göre daha güçlü bir yapıştırıcısı bulunan bir çeşit yara bandıdır. 


Flaster Özellikleri Nelerdir?

Tıbbi flaster yaygın olarak 1920 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Bu bandın özellikleri çeşitlidir.  Flaster bant, hassas ciltli hastalar için çinko oksit ve kauçuk yapışkanlı olarak üretilir. Bu bandın özellikleri arasında kolay yırtılma ve kolay uygulanma bulunur. Teri ve havayı geçirdiğinden yaralı bölge için tehdit oluşturmaz. Ayrıca bu bant X-Ray ışınlarını geçirebildiğinden röntgen filmlerinde görünmez.


Flaster Ne İşe Yarar?

Flaster bant ne işe yarar? Genellikle büyük yaraları sudan korurken aynı zamanda iyileşme sürecinde yarayı dış etkenlerden koruma gibi işlevleri bulunur. Bir tıbbi bant olan ve en önemli ve yaygın kullanılan çeşitlerinin başında gelen bu bant, pansuman yapılan açık yaranın üzerini örtmekle kalmayıp pansuman malzemelerini tutundurmaya da yarayabilir.


Flaster Nasıl Kullanılır?

Flaster ne işe yarar başlığının ardından flaster nasıl kullanılır konusuna da değinmek gerekir. Tıbbi deneyime sahip olmadan kullanım sağlanabilecek basit bir tasarıma sahiptir. Açık yara tedavi edilip ardından dezenfekte edildikten sonra üstünün kapatılması ve sarılması şeklinde kullanılır. Basit ve kullanışlı olmasının yanı sıra kendiliğinden yapışkan özelliğe sahiptir. Ayrıca bazı flaster bant çeşitleri klipsli şekilde kullanılabilir. 


Flaster Nerede Kullanılır?

Kelime anlamı olarak yara bandı anlamına gelse de bu bant normal yara bandına göre daha güçlü olduğu için kan alma, enjeksiyon ya da damar yolu açma işlemlerinden sonra kullanmaya müsaittir ve ufak bir müdahalede veya az bir ıslaklıkla dökülmez. Bu bant çeşitlerini birçok spor branşında kullanan sporcular bulunur. Özellikle voleybolda parmak eklemlerinin darbeler karşısında korunmasını sağlayan sporcu flasteri olarak geçen parmak flaster sıklıkla kullanılır. Bunun yanı sıra sağlık ocaklarında tıbbi amaçlı, veteriner kliniklerinde hayvan tedavisinde, okullarda ve işyerlerinde ilk yardım çantalarında ve yine tedavi amaçlı polikliniklerde sıklıkla kullanılırlar.


Flaster Bant Su Geçirir mi?

Flaster bant, kullanıcı ve uygulayıcı için sağladığı birçok özelliğe ek olarak su geçirmez yapıya da sahiptir. Bundan dolayı su geçirmez flaster olarak da bilinir ve çoğunlukla hastanelerde bulunabilir. Bu özelliği yaranın iyileşme sürecine pozitif etki yapar ve çoğu dış etkenden korunmasına katkı sağlar. 

Flaster Çeşitleri Nelerdir?

Flaster çeşitleri kişiye özel kullanım alanına sahiptir. Flaster bantların kullanım amacına ve alanına göre birçok çeşidi bulunmaktadır. Flaster bant üretiminde kullanılacak olan malzemeler, bandın kullanılacağı alana göre seçilmektedir. Bu da flaster bant ürününde çeşitlilik oluşturmuştur. Flaster çeşitleri; ipek flaster, esnek flaster, fix flaster, kağıt flaster, bez flaster, pedli flaster, şeffaf flaster, hipoalerjenik flaster ve sporcu flaster bantlar şeklindedir. Ayrıca flaster renkli üretildiği için bu alanda da çeşitlilik gösterebilir. Örneğin; beyaz flaster, siyah flaster vb.


İpek Flaster Nedir?

İpek flasterin yapımında asetat ipek kumaş kullanılır. Yapışkan kısımları çinko oksit yapıya sahiptir. Çinko oksit yapısı sayesinde uzun süreli sabitlenme etkisi kazanmış olan flaster türüdür. İpek flaster sargı farklı uzunluk ve genişlikte bulunabilir. Veteriner kliniklerinde pansuman durumlarında kullanıldığı gibi kateter sabitlenmesinde de kullanılabilir. 

Ayrıca cerrahi işler sonrasında gazlı bez değişimleri gibi uygulamalarda da kullanılmaya uygundur. Kullanımda kalıcılık sağlayan içerikte olmasının yanında kullanıldıktan sonra da rahat ve kolay bir şekilde çıkarılabilir. Çıkartıldıktan sonra yüzeyde herhangi bir kalıntı bırakmayacak özel bir yapışkana sahiptir. 

Farklı ölçüleri bulunabilir ve hava geçirgen özelliği sayesinde cildin hava almasına imkan tanır.  X-ray geçirgen yapıya sahip olduğundan plaster ve röntgen çekimleri sırasında rahatlıkla kullanılabilir. 


Kağıt Flaster Nedir?

Bu flaster türü dokumasız kumaş kullanılarak üretilmektedir. Kağıt flaster hem cilt üzerinden oldukça kolay çıkarılabilir hem de malzemelerin uzun süre sabit edilebilmesi için sağlam yapıdadır. Hassas ciltler için özel üretilen bu bant veteriner kliniklerinde hayvanlar için kullanıma uygundur. Sabitlenme gerektiren farklı işlemlerde kullanım alanına sahiptir. Kağıt flasterin en kullanışlı özelliği makas kullanmaya gerek olmadan, el ile enine ve boyuna kolayca yırtılabilmesidir. X-ray ışınlarını geçirdiğinden röntgen filmlerinde gözükmez.


Bez Flaster Nedir?

Bez flasterin içeriğinde genel olarak pamuklu ve dokuma olan kumaş bulunur. Bez Flaster çinko oksitli, kauçuk bazlı yapıştırıcı olan özelliklere sahiptir. Bez flaster çeşitleri hayvanların çeşitli işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla veteriner kliniklerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu işlemlere örnek olarak hayvan pansumanları ve burkulma durumlarında bez flaster kullanılması verilebilir. 

Bez flasterlerin birçok özelliği bulunur ve bu özelliklerden birisi de kazalar, yaralanmalar ve çeşitli tıbbi operasyonlar gibi günlük yaşam içerisinde karşılaşabilme ihtimali olan durumlarda kullanılabilmesidir. Bu tip olaylar bazen daha kapsamlı operasyonlar gerektirebilir bazen de ufak bir müdahale ile çözülebilmektedir.  Bez flaster, her iki durumda da ihtiyaç duyulma ihtimali yüksek olan bir malzemedir.

Bu flaster çeşidi hayvanlara yapılacak olan cerrahi uygulamalarda ve tespitleme gibi kullanım amaçlarına uygundur. Bu flaster çeşidi de röntgen filmlerinde gözükmeyen yapısal özelliğe sahiptir ve ayrıca yapışkan kısmı kuvvetli bir etkiye sahip olduğundan dolayı kullan sırasında açılma yapmaz.

Bez flaster çeşitlerinin farklı ölçüleri bulunmaktadır. Ayrıca genellikle kalitelidir ve sağlam malzemeler kullanarak tasarlanırlar. Kullanımı sırasında makasa gerek duymadan ve kullanım sonrasında çıkarılmak istendiğinde el yardımı ile kolayca çıkartılırlar. 


Fix Flaster Nedir?

Çok duyarlı flaster çeşidi olan ve hassa ciltler için poliakrilat yapışkana sahip olan flaster çeşididir. Bu flaster çeşidi ayrıca oldukça esnektir. Bu flaster çeşitlerinin bir diğer özelliği ise ultra-porlu yapıya sahip olmalarıdır. Fix flasterlar tıbbi flasterlar grubuna aittir. Bu flaster çeşidi sayesinde gazlı bez ihtiyaç duyulan yere sabitlenebilir. Elastik flaster olarak da bilinirler. Elastik özelliğe sahiptirler ve bu sayede vücuda uyumlu özellik gösterirler.

Her türlü cerrahi girişim alanında uygulanmaya müsait olmasının yanı sıra özellikle ödemin ve hareketin beklendiği (ortopedik-abdominal) alanlarda kullanılmaya da uygundur. 

Ayrıca göğüs, omuz, obsterik, dirsek, koltuk altı gibi çıkıntılı vücut bölgelerinde de kolaylıkla kullanılabilir. Kullanımda kolaylık sağladığı bir diğer alan ise post-operatif alanlardır. Fix flaster kullanarak yapılmış sargının hem uygulanışı hem de geri çıkarılışı temiz ve acısız özelliktedir.

Fix flaster çeşitleri x-ray geçirgendir, dolayısı ise bu flaster ile röntgen çekilebilir. Yapışkanı uygulandığı cilt yüzeyine atık bırakmaz ve ayrıca havayı ve nemi geçirir. Bu özelliği sayesinde cildin hava almasını sağlar ve uygulanan bölgenin korunmasına katkı sağlar.

Fix flaster çeşitlerinin enine esnek ve yumuşak kumaşı bulunmaktadır. Bu sayede vücut kıvrımlarına uyum sağlar. Hassas ciltler için hipoalerjenik kullanım sağlamasının yanı sıra nazik ve güvenli sabitleme sağlar. Genel olarak birbirinden farklı çeşitlere sahip olan flaster bantların, yapılacak olan işlemlere ve pansumanlara uygun olan modelleri seçilmelidir. 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.