İdrar Stribi Nedir?

09-02-2023 10:17
İdrar Stribi Nedir?

"İdrar stribi nedir?” sorusu incelendiğinde hastane ve aile sağlığı merkezi gibi yerlerde en çok kullanılan medikal ekipmanlar arasında bulunan idrar stribi, hastanın muayene olması sırasında vereceği idrar tahlillerini incelemek amacıyla kullanılan üründür, cevabına ulaşılmaktadır. İdrar ölçüm kabı içinde bulunan ve tahlile hazır olan hasta idrarının içine idrar stribi adı verilen bir plastik çubuk daldırılmaktadır. İdrar stribi üzerinde çeşitli kimyasallar yer almaktadır ve idrar içine daldırıldığında bu kimyasallar renk değiştirmektedir. Böylece renk değişimleri incelenerek idrar ölçümü yapılmakta ve hastanın idrarından sağlığı hakkında bilgi edinilmektedir. Bu açıklama "idrar ölçümü nasıl yapılır?” sorusu için de cevap niteliği taşımaktadır.


İdrar Stribi Ne İşe Yarar?

İdrar kabı içinde bulunan idrarın, idrar strip testi sayesinde incelenmesi ile doktor idrar yolu enfeksiyonları gibi sorunları teşhis etmekte ya da kan ve de diğer sıvılar gibi farklı çeşitli numuneler kullanarak idrar mikroskobik, idrar kültürü ve hassasiyeti, glikoz, böbrek profili ya da karaciğer fonksiyon testi bibi daha ileri seviyedeki testlerin yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu tespit etmektedir. Bu ileri seviyedeki testler sayesinde şeker hastalığı, böbrek hastalıkları ya da karaciğer hastalıkları gibi önemli diğer hastalıkların teşhisi yapılmaktadır. 

Bütün bunlarla beraber idrar stribi ile yapılan test neticesinde sonuçlar normal, fakat yukarıdaki gibi hastada herhangi bir semptom var ise muhtemelen hastanın idrarının yetersiz, seyreltilmiş ya da nitrit yani bakteriler tarafından yapılan nitratın nitrite indirgenmesi işleminden kaynaklanan kimyasal ürünün henüz üretilmediğinden idrar strip testinin tekrarlanması doktor tarafından talep edilmektedir. İdrar stribi işlevi bakımından doktorların hasta muayenesinde en çok faydalandıkları medikal ürünlerin başında yer almaktadır. 

Hastane ve sağlık merkezlerinde idrar stribi ekipmanları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Hastanın idrar örneği alındıktan sonra test aşamasında idrar stribleri doktorlar tarafından tercih edilmektedir. İdrarın görüntüsü, rengi, kokusu ve benzeri dansite özellikleri strip ile değerlendirilmektedir. Uzman doktorların yaptığı bu değerlendirmede hastanın üriner sisteminde meydana gelme ihtimali olan hastalıklar hakkında önemli bilgiler ve test sonuçları elde edilmektedir. 

İdrar Stribi Faydaları Nelerdir?

İdrar stribi faydaları, hastanın üriner sisteminde yaşadığı sağlık sorununu kolay, pratik ve hızlı tespit etmek olmaktadır. Farklı ölçülerin sabitlendiği dayanıklı plastikten imalatı yapılan idrar stripleri doktorlar tarafından tercih edilmektedir. Hastadan alınan idrar örneğine idrar stribleri sayesinde bakılarak şu detaylar hakkında bilgi edinilmektedir. 

  • İdrardaki glikoz
  • Bilirubin
  • Keton (idrar stribi keton çubuğu kullanılmaktadır)
  • Özgül ağırlık,
  • Kan,
  • pH,
  • Protein,
  • Ürobilinojen,
  • Nitrit,
  • Lökosit

İdrar içinde bu maddelerin ve ölçülerin ne kadar olduğunu en güvenilir şekilde saptamak için idrar stribi büyük rol oynamaktadır. Vücuttaki işlev bozuklukları olduğunda kan bileşimi belirli bir dereceye kadar değişmeden önce idrar stribi kullanılarak idrarda yaşanan değişimler en ideal zamanda gözlenmektedir. Çünkü idrar stribi analizi, herhangi bir hastalığın rutin göstergesi olarak en yararlı analiz yöntemleri içinde yerini almaktadır. 

İdrarda testlerinde "ph testi nedir?” sorusu ile de sıklıkla karşılaşılmaktadır. İdrarın bir kısmı asit, bir kısmı da alkali olduğu için idrarın içinde asit ve alkali oranlarını belirlemek, öğrenmek ve incelemek amaçlı pH ölçüsü kullanılmaktadır. İdrar stribi desteği ile kullanılan pH ölçülü teste de pH testi denilmektedir. Bir idrar örneğinin ne kadar asidik veya alkalik olduğu idrar stribi pH testi ile ortaya çıkmakta ve böylece birçok hastalığın, bakterinin ve de mikrobun varlığı öğrenilmektedir. 

"Lökosit strip nedir?” hakkında da idrarda lökositlerin yani akyuvar bulunduğunun tespiti için yapılan testtir bilgisi verilmektedir. Bütün bunlara ek olarak "eritrosit strip nedir?” için de idrarda eritrosit yani kan hücrelerinin varlığı idrar yollarında, böbreklerde, mesanede bir hasar yani taş, tümör, iltihap ve benzeri olduğunu gösterdiği tanımı yapılmaktadır. Kısaca eritrosit strip testinin pozitif çıkması kişinin bünyesinde bir hastalığın haberi niteliği taşımaktadır. 


İdrar Stribi Renk Skalası Nedir?

İdrar stribi plastik çubuğu üzerinde bulunan renk skalası ile kolay ve görsel test sonucu yorumlaması yapılmaktadır. Stribi renk değişimi ile idrar içinde bulunan oranları ortaya çıkartmaktadır. Bu duruma göre idrar stribi üzerinde GLU-glikoz açık sarı, BIL-bilirubin ten rengi, KET-keton uçuk ten rengi, SG-özgül ağırlık petrol yeşili, BLO-kan koyu sarı, pH-pH koyu yavruağzı, PRO-protein sarı, URO-ürobilinojen açık pembe, NIT-nitrit beyaz, LEU-lökosit krem tayinleri yapılmak amacıyla bulunmaktadır.Bir hastalık esnasında ya da vücuttaki işlev bozuklukları esnasında, kan bileşimi belirli bir dereceye kadar değişmeden önce idrar stribi üzerindeki renkler sayesinde birçok değişiklik fark edilmektedir. 


İdrar Stribi Parametreleri Nelerdir?

İdrar strip testi parametreleri yukarıda da sıralandığı gibi glukoz, bilirubin, keton, özgül ağırlık, kan, pH, protein, ürobilinojen, nitril, lökosit şeklinde sıralanmaktadır. 


İdrar Stribi Nasıl Kullanılır?

İdrar tahlillerinde "idrar kabı nasıl kullanılır?” ve de "idrar çubuğu nasıl kullanılır? soruları ile karşılaşılmaktadır. İdrar kapları hastanın içine idrarını rahat alacağı, hijyenik ve katkısız bir şekilde idrarın teste götürülmesini sağlamaktadır. İdrar kabı, hasta idrarını idrar kabının içine yaptıktan sonra kabın kapağını sıkıca kapatarak kullanılmaktadır.  İdrar çubuğu yani idrar stribi kullanımı ise uzman doktorlar ve laboratuvar görevlileri tarafından gerçekleşmektedir. Hastanın idrar örneğindeki dansite özellikle idrar stribi kullanılarak bulunmaktadır. Mikroskop yardımıyla kullanılan idrar stribi üzerinde görülen her bir madde ve mikroorganizma hasta hakkında ayrı ayrı bilgileri iletmektedir. Ayrıca idrar kültürü ya da gebelik testi gibi özel tahliller yapılırken de idrar striblerinin önemli rolleri olduğu unutulmamaktadır.


İdrar Strip Testi Nasıl Yapılır?

"İdrar testi nasıl yapılır?” ve "idrar strip testi nasıl yapılır?” hakkında da edinilen bilgiler şu şekilde olmaktadır. İdrar kabı içindeki idrara, idrar strip çubukları daldırılmaktadır. Bir plastikten oluşan bu çubukların üzerinde çeşitli kimyasallar bulunmaktadır ve idrar içine konulan idrar stribinde oluşan renk değişimleri inceleme altına alınarak idrar stribi testi yapılmaktadır. 


İdrar Örneği Ne Zaman Alınmalıdır?

İdrar örnekleri günün herhangi bir saatinde verilmektedir. Fakat doktorların tavsiyesi özellikle şüphe edilen enfeksiyon yada hastalık durumuna göre sabah uykudan uyandığında toplanan ilk idrar örneği yönünde olmaktadır. Mesanenin yatmadan önce boşaltılması ve 8 saatlik uykudan sonra yapılan idrardan örnek alınması vurgulanmaktadır.


İdrar Örneği Alma Prosedürü Nedir?

İdrar örneği alma prosedürü için ilk olarak idrar toplama kaplarına dikkat edilmektedir. En az 50 ml hacim durumunda ve 4 cm açıklığa sahip olması idrar toplama kaplarında aranan özellikler arasında yerini almaktadır. Tüm idrar örnekleri için steril yani mikroptan arındırılmış kapları kullanıldığı belirtilmektedir. İdrar toplama kaplarının kapaklarının sıkıca kapalı olması ise idrar kaybı ile kontaminasyonu önlemek amacıyla önemle söylenmektedir. İdrar toplama kaplarının farklı birçok şekil ve büyüklükte olduğu da eklenmektedir. İdrar örneği kaplarının kapakları vidalı olması da idrar örneğinin sağlık personeline en iyi şekilde ulaştırılmasına katkı sunmaktadır. İdrar örnekleri en geç alındıktan sonraki iki saat içerisinde laboratuvara ulaşması ya da buzdolabında saklanarak laboratuvara en kısa zamanda iletilmesi şart olmaktadır. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.