İntraket Nedir?

02-12-2022 14:13
İntraket Nedir?


İntraket genel anlamıyla damar yolu açma uygulamalarında kullanılan araçlardan bir tanesidir. Damar yolu neden açılır? Vücutta herhangi bir yerde olan ve kanın dolaşımını sağlayan toplardamara; damar içine ilaç vermek, sıvı kaybı nedeniyle hastanın elektrolitlerinde oluşan kayıpların giderilmesi amacıyla, kan transferi ya da kan ile ilgili olan madde transferinde, beslenmenin yetersiz kaldığı durumlarda serum takviyesi yapmak amacıyla damara ulaşmak için damar yolu açılmaktadır.


İntraket Ne İşe Yarar?

İntraket bir diğer adıyla branül nedir ve ne işe yarar? Genel amacı kan alma ve serum bağlama işlemlerini yerine getirmektir. Branül ya da intraket sayesinde damar yolu açıldıktan sonra, aynı yere tekrar delme işlemi yapılmaya gerek kalmaz ve bu materyal sayesinde farklı materyaller bağlanabilir. Farklı bir işlem yapılması için tekrar damar yolu açmaya gerek kalmaz. 


İntraketin Önemi Nedir?

İntraket nedir sorusunundan sonra intraketin önemi nedir sorusu da merak edilen konulardan birisidir. İv kanül olarak da bilinen intraket damara yerleştirilmiş olan ince kanül parçası ile, hasta hareket ettiğinde damarında iğne bulunmasına rağmen acı duymasını engeller. Serum kelebeği olarak da bilinir çünkü şekli bir kelebeği andırır ve serum takılacağı zaman en sık kullanılan malzemelerden birisidir.


İntraketin Kullanım Amacı Nedir?

Genel olarak damar yolu ile vücuda bazı maddelerin girişini sağlamak için damar yolu açma amacıyla kullanılır. Bir intraket genel olarak bir iğne, iğnenin üzerine bağlı olan ve plastik materyalden yapılmış ince bir borudan (kanül) ve bunların bağlı olduğu vanayı andıran küçük bir parçadan oluşur.


İntraketi Kimler Kullanabilir?

İntraket sağlık alanında sıklıkla kullanılan damar yolu malzemelerinden birisidir. Hastanelerde doktorlar, hemşireler tarafından kullanılır. Sadece insanlar için değil hayvanlar için de kullanıldığından veteriner hekimler tarafından da kullanılabilir. Ayrıca yalnızca sağlık alanında değil piercing(pirsing) takma işleminde kullanılır. Bunun amacı istenilen bölgenin delinmesidir.


İntraket Hangi Durumlarda Kullanılır?

Genellikle damar yolu açılması gerekilen durumlarda kullanılmaktadır. Damar yolu nasıl açılır? Eller yıkandıktan ve hastanın kolu alkol yardımı ile dezenfekte edildikten sonra, hastanın yaşına ve kilosuna uygun intraket seçildikten sonra damara giriş yapılır. Kanülün uç kısmına kan geldiği gözlemlenir. Kanül dışarı çıkmamasına dikkat edilerek biraz geri alınır. Daha sonra damara paralel olarak ilerletilir. Başparmakla damar girişine baskı uygulanır ve takılan turnike çıkarılır. Branülün dıştaki ucunun kapağı takılır ve üzerine bir flaster takılır.

İntraket Çeşitleri Nelerdir?

İntraketler, steril paketlerde saklanırlar. Damar ve kan ile temas halinde olduğundan ve kişinin doğrudan vücuduna girmesi gibi nedenlerle tek kullanımlıktır. İntraketlerin altı çeşidi bulunur. Bu çeşitlendirme iğne ve kanül kalınlıklarına göredir. Buna göre numaralandırılır ve renklendirilirler. İntraket renkleri ile boyutları birbirine paralel olarak değişmekte, branül renkleri değiştikçe intraket boyutları da farklılık göstermektedir.


İntraket Numaraları Nelerdir?

İntraket numaraları, intraket renkleri gibi çeşitlilik gösteren bir unsurdur. Branül numaraları yedi adettir. İntraket çeşitleri numaraları 14,16,18,20,22,24,26 şeklindedir. Her bir numara bir renk ile ilişkilidir. İntraket değiştikçe, intraket boyutları ve intraket kalınlıkları da değişir. İntrakete anjiokat da denilmektedir. Anjiokat ya da intraketin hangi çeşidinin kullanıldığı, yapılacak işleme ve hangi damarda kullanılacağı ve dahası hangi ilacın verildiği gibi durumlara göre değişkenlik göstermektedir.


İntraket Boyutları Nelerdir?

İntraket boyutları milimetre cinsinden hesaplanmaktadır. İntraket boyutları, kişinin yaşına ve ve kilosuna göre sınıflandırılmıştır. Kanül uzunluğu ve kanül çapına göre sınıflandırılmıştır. Genel olarak kanül uzunlukları; 45,32,25 ve 19’dur. Kanül çapları ise 2.10,1.75,1.30,1.11,0.90, 0.70 ve 0.60 mm’dir. Branüllerde yani intraketlerde sayı değeri küçüldükçe iğne kalınlığı artmaktadır. 


İntraket Renkleri Neye Göre Belirlenir?

Damar yolu iğnesi ya da serum iğnesi olarak bilinen intraketlerin farklı renkleri dolayısıyla damar yolu renkleri ve anlamları bulunmaktadır. Bu renklere göre sınıflandırılma yapılır. Bu sınıflandırma intraket çeşitlerinin birbirlerinden daha kolay bir şekilde ayırt edilebilmesini sağlar. Renklerine göre intraket çeşitleri; yeşil intraket, gri intraket, mavi intraket, sarı intraket, pembe intraket, mor intraket, turuncu intraket şeklindedir. 


Sarı İntraket Nedir?

Sarı intraket çeşitleri genel olarak ince damarlar için kullanılan bir intraket çeşididir. Sarı intraketler incelik ve kısalık bakımından mor intraketten sonra gelen oldukça kısa ve ince olan çeşittir. Oldukça küçük olmaları ve akış hızlarının düşük olmaları dolayısıyla genelde bebeklerde kullanılan kan alma işlemi ve serum bağlama gibi amaçlarla kullanılan çeşittir. Numarası 24’tür ve 0.70 mm çapında 19 mm’dir.


Mavi İntraket Nedir?

Mavi branül de diyebileceğimiz mavi intraket, ince yapıda olan bir intraket çeşididir. 22 numaradır. Kanül çapı 0.90 mm’dir. Kanül uzunluğu ise mavi intraketlerde 25 mm’dir. Mavi intraket kimlerde kullanılır sorusunun cevabı damarı zor bulunan insanlarda ya da hayvanlarda damar yolu açmak amacı ile kullanıldığıdır. Ayrıca piercing sektöründe mavi intraketler, 0,8mm kalınlığındaki (İnce Hızma) piercinglerde kullanılır.

Pembe İntraket Nedir?

En sık tercih edilen ve en çok kullanılan intraket çeşididir. Pembe intraketler orta kalınlık grubunda olan intraketlerdir. Pembe intraket kimlerde kullanılır? Piercing sektöründe 1mm kalınlığındaki (Kalın Hızma) piercingler için kullanılırken, sağlık sektöründe ise genelde yetişkinlerde kullanılmaktadır. Pembe intraketler 20 numaradır. Kanül uzunluğu ise 32mm’dir. Kanül çapı 1.11 mm olarak bilinir.

 

Yeşil İntraket Nedir?

Yeşil anjiokat ya da diğer adıyla yeşil intraket, hastanelerde oldukça sık kullanılan intraket çeşididir. Yeşil anjiokat ya da yeşil intraket hasta bebek değilse yani yetişkinse ve damar yapısında sorun yoksa kullanılmaktadır. Sadece hekimler tarafından insan sağlığı için değil veteriner hekimler tarafından hayvan hastalar üzerinde de kullanılabilir. Yeşil renkli anjiokatlar ayrıca piercing sektöründe 1,2mm kalınlığındaki kulak, dudak gibi bölgelerdeki piercinglerde kullanılır. Orta kalınlık grubunda olan bu intraket çeşidinin numarası 18’dir. Kanül çapı 1.30 mm ve kanül uzunluğu 45 mm’dir. 


Gri İntraket Nedir?

Gri intraketler genellikle kan alma işlemlerinde ya da serumun hızlı verilmesi gereken zamanlarda tercih edilir. İntraketler içerisinde kalın gruptadır. Piercing sektöründe ise 1,6mm kalınlığındaki göbek ve dil gibi bölgelerdeki piercingler için tercih edilirler. Kalın bir intraket olması dolayısıyla damara zarar verebilme ihtimalinden dolayı sık kullanılmaz. Yetişkinlerde kullanılır. Gri intraketlerin numarası 16’dır. Kanül çapı ise 1.75 mm’dir. Kanül uzunluğu ise 45 mm’dir.


Turuncu İntraket Nedir?

Turuncu intraketler, akışkanlık hızı yüksek olan kan alma işlemi haricinde çok tercih edilmeyen intraket çeşitlerindendir. Ayrıca bu intraket çeşidi en kalın intraket olarak sınıflandırılır. Kalın olduğundan dolayı damara zarar verme ihtimali yüksektir. Bundan dolayı kan alma işlemi haricinde kullanılmaz ve yetişkinler harici diğer bireylerde kullanılmaz. Turuncu intraketler 14 numaradır. Kanül uzunluğu 45 mm ve kanül çapı 2.10 mm’dir.


Mor İntraket Nedir?

En küçük kanül çapına sahip intraket çeşididir ve bu sebeple yenidoğanlarda sıklıkla kullanılır. Yenidoğanların venleri ince olduğundan mor renkli branüller bu yaş grubundaki bireyler için idealdir. Mor renkli intraketler sağlık alanlarında doktorlar, hemşireler ve veteriner hekimler tarafından sıklıkla kullanılırlar. Numarası 26 ve kanül çapı 0.60 mm’dir. Kanül uzunluğu ise 19 mm’dir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.