Lanset Nedir?

09-02-2023 10:12
Lanset Nedir?

Şeker ve kolesterol gibi ölçümlerde kan örneği almak için kullanılan lanset hakkında "lanset nedir?”, "lancet nedir?”, "kan lanseti nedir?”, "lancet ne demek? ve de "lanset ne demek?” soruları yöneltilmektedir. Şeker ölçüm iğnesi olarak bilinen lanset sayesinde kan testi için fazla akıtmadan ve sağlıklı, hijyenik bir şekilde kan alınmaktadır. Farklı amaçlar için de kullanılan lansetin, en çok şeker hastaları tarafından kullanıldığı da belirtilmektedir. Kısaca şeker ölçüm cihazı iğnesi tanımı yapılan lanset için lancet terimi de kullanılmaktadır. Karbon çelikten imalatı yapılan lansetlerin, tüm lanset cihazları ile de uyum gösterdiği vurgulanmaktadır. 


Lanset Çeşitleri Nelerdir?

Gerek şeker ve kolesterol ölçümü gerekse alerji testleri için kullanılan lansetler hem kan alan sağlık personeli için hem de kan veren kişiler için oldukça önemlidir. Lansetle kan alma işleminin güvenli bir şekilde tamamlanması, herhangi bir hastalığın, bakteri ya da mikrobun bulaşma riskinin önlenmesi amacıyla steril ve hijyenik tıbbı araç ve gereç statüsü taşımaktadır. Piyasalarda yer alan tıbbi lanset çeşitleri sayesinde acısız ve ağrısız bir delme işlemi başarı ile gerçekleşmektedir. Lanset çeşitleri incelendiği zaman ilk olarak yapılarına göre kalın tip steril lanset, ince tip steril lanset ve lanset metal şeklindeki ürünler ile karşılaşılmaktadır. Ayrıca güvenlikli lanset presler de plastik ve ergonomik bir yapı sergilerken yaralanma riskini de ortadan kaldırmaktadır. 

Kan şekeri ölçümü için tam kan örneği almak gerektiğinde kullanılan şeker lanseti, ağrısız ve acısız bir şekilde deri dokusuna en az zarar verecek yapı ve sterilizasyon güvenliği göstermektedir. Lanset çeşitlerinde plastik çevirmeli lanset, plastik (twist) glukometre lanset olarak geçerken her türlü glukometre kalemi ile uyum gösterdiği de gözlenmektedir. İnternette medikal marketlerde 100’lük ve de 200’lük kutularda bulunan bu lansetler tek kullanımlık ürün unvanına sahip olmaktadır. Paslanmaz çelik metal lansetler ise keskin ucu sayesinde hızlı ve ağrısız işlem özelliği göstermekte, yine plastik lansetler gibi 100’lük ve 200’lük kutlar halinde sağlık kurumlarında kullanılmaktadır. Kan almak için güvenlikli olan lanset türleri kullanım konforunu ve uygun bir kesi derinliğini ortaya çıkartmaktadır.   

Parmak lansetleri kadar başarılı işler çıkaran topuk lansetleri de bebek lanset ismiyle bilinmektedir ve bebek topuklarından kapiler kan örneği alınması için özel bir tasarıma sahip olmaktadır. Topuk lansetler yuvarlak tasarımları ve farklı renkleri ile hemen kendini belli etmektedir. Turuncu renk topuk lansetlerin ortalama delme derinliği 0,85 mm/1,75 mm arasında olmakta ve prematüre bebekler için kullanılmaktadır. Sarı renk topuk lansetleri ise 1 mm/2,50 mm delme derinliği gösterirken pembe renkleri ise 1,14 mm/2,80 mm delme derinliği göstermektedir. Her iki renk topuk lanset de yenidoğan bebeklerin topuklarından kan almak işlemi için tercih edilmektedir. Topuk lansetler diğer lansetlere göre gerekli miktardaki kanın daha az acı ve travma yaratılmadan alınmasına zemin yaratmaktadır. 

Lanset çeşitleri arasında otomatik lanset de yine ağrısız ve yüksek güvenlik önlemleri ile kan alma işlemini gerçekleştirmektedir. Otomatik lansetler kullanımdan sonra otomatik olara kendisini kilitleyen bir sisteme sahip olmaktadır. Böylece donörü ve sağlık personelini kazara olma ihtimali taşıyan iğne batmalarına ve kontaminasyona karşı koruyarak güvenli hale gelmektedir. Otomatik lansetler de topuk lansetleri gibi farklı renklerde bulunmakta ve bu renklerin her birinin de ayrı görevleri yer almaktadır. 


Lanset Ne İşe Yarar?

"Lanset ne İşe yarar?” için lansetin kan testi iğne uçları olduğu ve delgeç anlamına geldiği hatırlatılmaktadır. Şeker, kolesterol ve trigliserit gibi ölçümler için kan örneği almak gerektiğinde lanset iyi işler çıkartmaktadır. Ucu sivri iğne şeklinde olan tek kullanımlık steril delici ağrısız ve acısız bir şekilde deri dokusuna en az zarar verecek yapıda kullanılan tıbbi bir delme araç gereci görevini üstlenmektedir. Kısaca lansetleri küçük kan numuneleri elde etmek amacıyla parmak ucuna hijyen çerçevesinde delik açmak işine yaramaktadır.  

Ayrıca bütün bunlara ek olarak bir lanset teknik şartnamesi de kan lansetlerinin küçük bir neşterle aynı özelliklere sahip olması gerektiği ve iki ucu keskin bir bıçak ya da iğne özelliği göstermesi beklendiği de vurgulanmaktadır.  


Lanset Nasıl Kullanılır?

"Lanset nasıl kullanılır?” sorusu için de her lanset türünün farklı kullanım yöntemi olduğu belirtilmektedir. Örneğin ilgili cihaza yerleştirilen lansetler cilt kalınlığına göre ayarlandıktan sonra lanset cihazı ile parmağın yan tarafına sıkıca bastırılması gerektiği ve düğmeye basılarak kan alma işleminin gerçekleştiği bildirilmektedir. 


Lanset Kaç Kez Kullanılır?

"Lansetler kaç kez yani şeker ölçüm iğnesi kaç kez kullanılır? hakkında arama motorlarında çok fazla soruya rastlanmaktadır. Lansetler hijyenik nedenlerden dolayı ve lansetlin tekrar tekrar kullanıldığında körelmesinden dolayı tek kullanımlık tıbbi araç olarak geçmektedir. Bu sebeple, her test yapıldığında yeni, steril bir lanset tercih edilmesi önerilmektedir. 


Lanset Kalemi Nasıl Kullanılır?

"Lanset kalemi nasıl kullanılır?” için ise araştırma yapıldığında bu kalemlerin tetik butonu ile tek adımda kurma ve delme işleminin gerçekleştiği öğrenilmektedir. Lanset kalemlerinde yeni lanset hazırlama kolunun ileri-geri hareketiyle yeni lansete gerçekleştiği, kullanılır lanset sayısının gösteren bir pencereye sahip olduğu, kademeli artan 11 delik ayarının mevcudu, önceden yüklenmiş 6 lansetli hazır tamburu olduğu, lanset kaleminde lansetlerle kesinlikle temas edilmediği ve kullanılmış lansetlerin ayrı bir tamburda muhafaza edildiği de okunmaktadır. 


Lanset Ne İçin Kullanılır?

"Lanset ne için kullanılır?” hakkında da cilt alerjisi testlerinde cildi delmek için kullanıldığı ve kan şekeri izlemesi sırasında da şeker hastaları tarafından da aktif bir şekilde kullanıldığı bilinmektedir. Deriye en az zarar verecek şekilde dizayn edilmiş olan lansetler şeker, kolesterol gibi ölçümlerde kan örneği almak görevini üstlenmektedir. 


Steril Lanset Nedir?

Steril lanset mikroptan arınmış, üzerinde yüksek hijyen sağlanmış lanset anlamına gelmektedir. Lansetler kan şekeri ölçme işlemlerinde aktif rol oynamaktadır. Kesici ve delici özelliği ile ağrısız, az kan akıtılarak işini tamamlayan lansetlerin yüksek steril özelliği göstermesi beklenmektedir. Çünkü direk deri altına kadar nüfus ederek kanın deri üstüne çıkmasını sağlayan bu araçların kan ile direk temas halinde olması, deri altına kadar ilerlemesinden kaynaklı herhangi bir mikrop, bakteri ve de hastalık kapma riskine karşı lansetlerin steril bir duruş sergilemesi önemle vurgulanmaktadır. Bu yüzden karbon çelikten ve steril ortamlarda imalatlarının yapılmış olmasının önemi de eklenmektedir. 


Lanset İğneden Hastalık Bulaşır mı?

Tek kullanımlık tıbbi sarf malzeme olarak geçen lansetlerin değiştirilmeden birden fazla kişi tarafından kullanılması yüksek risk oluşturmaktadır. Kan ile bulaşma ihtimali olan hastalıkların rahatlıkla yayılmasına imkân doğurmamak amacıyla lanset iğnelerin tek kullanımlık olduğu birçok yerde yazılmaktadır. Bu yüzden lanset cihazlarının lansetlerin yerleştirilmesinde, kullanılmasında ve sonrasında atık durumuna gelmesinde de kesinlikle temas içermeyen şekilde tasarlandığı bilinmektedir. Gerek kan alınacak kişinin ve gerekse sağlık personelinin herhangi bir hastalık kapmaması adına lanset cihazının kullanım prosedürü adım adım takip edilmektedir. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.