Muayene Masası Nedir?

09-02-2023 10:45
Muayene Masası Nedir?

"Muayene masası nedir?” sorusu birçok hasta tarafından merak edilmektedir. Muayene masaları, hastaneler, sağlık ocakları ve aile hekimlikleri, poliklinikler, tedavi merkezleri, okul ya da işyeri revirleri gibi sağlık alanlarında, hastaların muayene edilmesi, tanı koyulması ve tedavileri sırasında kullanılan masalardır. Muayene masası özellikle ayakta tedavide esnasında hasta kontrolü ve hastalık teşhislerinde doktor, sağlık uzmanları ve çalışanları ile tıbbi müdahale ekiplerinin kullandığı tıbbi araç gereçler arasında yer almaktadır. Hastanın muayene edilmesi sırasında uygun pozisyon muayene masaları sayesinde sağlanmaktadır. Hastalar muayene masaları sayesinde rahatça oturarak, yatarak veya uzanarak muayene olmaktadır. Bu yüzden muayene masaları hasta ve doktorun konforu göz önünde tutularak üretilmektedir. 


Muayene Masası Özellikleri Nelerdir?

Hasta muayene masası ergonomik yapısı, kolay hijyen sağlanan yüzeyi ve çeşitli aksesuarları ile geniş kullanım olanağı sunmaktadır. Normal masa, yatak ya da koltuktan fazlasıyla farklı olması beklenen muayene masasının özellikleri hakkında yapılan araştırmalar neticesinde şu bilgilere ulaşılmaktadır:

Muayene masalarının ilk göze çarpan özelliği ergonomik yapısı ve rahat kullanımı olmaktadır.

Hasta vücuduna herhangi bir zarar vermeyecek şekilde tasarlandığı ve de belli bir taşıma kapasitesine sahip olması gerektiği de söylenmektedir. 

Ayrıca muayene masasının su geçirmez malzeme ile kaplı olması ve de ergonomik minderlerinin bulunması da büyük avantaj sağlamaktadır.

Dış deri döşemesi yanmazlık ve antibakteriyel özellik göstermektedir.

Muayene masalarının imalatında kullanılan materyaller dayanıklı olması ve buna bağlı olarak uzun süre kullanım sağlaması da önemli bir özellik olarak kişilerin karşısına çıkmaktadır. 

Dışarıdan sıvı girişine karşı yüksek korumaya sahip olan muayene masalarının paslanmaz gövde ve alt kaide sahibi olduğu da eklenmektedir.

Her bir hastanın farklı duruş pozisyonu için yüksekliğinin ve duruşunun kademeli ayarlanma özelliği de bilinmektedir.

Muayene masalarında istenilen yere rahatça hareket etmesi için tekerlek sistemi de bulunmaktadır.

Muayene masalarında pozisyonları kontrol eden mobil ayak kumanda pedalı da bulunmaktadır.  

Bunun yanında masayı emniyetli bir şekilde sabitlemek amacıyla fren sistemi de iyi işler başarmaktadır. 

Muayene masalarının çeşitlerine göre donanımlarının da bulunması diğer özelliği olarak kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. Örneğin motorlu olan muayene masaları elektro mekanik biz sisteme sahip olmakta ve de sessiz, titreşimsiz çalışması ile dikkat çekmektedir. 


Muayene Masasının Çeşitleri Nelerdir?

Muayene masası çeşitleri tasarımlarına, imalatlarında kullanılan malzemeye ve de kullanım amacına göre farklılık göstermektedir.  Muayene masalarının çeşitleri hakkında daha kapsamlı bilgiler aşağıda yer almaktadır. 

Katlanır Muayene Masası: Genellikle baş kısmı ayarlanır, ayak bölümleri içe doğru katlanan ve mekanik olan muayene masalarına denilmektedir.

Sabit Ayaklı Muayene Masası: Ayakları ve bacakları sabit olan muayene masaları olmaktadır.

Ahşap Muayene Masası: Tercih edilen ahşap türüne göre ana iskeleti ahşap üretilen, dayanıklı ve uzun ömürlü muayene masaları olarak bilinmektedir. 

Alüminyum Muayene Masası: Gövde ve ayak bölümleri alüminyum olan baş kısmı sabit ya da ayarlanan hasta kontrol ve müdahale masalarıdır denilmektedir.

Motorlu-Elektrikli Muayene Masası: 2-3-4 ya da ileri teknolojiye göre 5 motorlu olan, kumanda ile kontrolü yapılan muayene masalarına motorlu muayene masası denilmektedir. Bu muayene masaları motor gücü sayesinde yöneltilmekte ve de pozisyon almaktadır.  

Motorlu- Elektrikli Hasta Yatakları: 2-3-4 ve 5 motorlu olan, özellikle hastanelerde kullanılan, kumanda sistemi ile yönlendirilen masa türüdür tanımı doğru kabul edilmektedir.

Pediatrik – Çocuk ve Bebek Muayene Masası: Küçük hastaların konforu ile beraber daha çok psikolojilerine göre değerlendirme yapılarak, onların kendilerini güvende hissetmesini, korkmamasını ve oyun havası içinde kontrollerinin sağlanması destekleyen muayene masalarıdır vurgusu yapılmaktadır. Çocuk ve bebek muayene masaları ahşap, metal ve motorlu hasta yatakları olarak tasarlanmaktadır.

Kan Alma Muayene Masaları: Tıbbi tedavi esnasında kan alınması gereken durumlarda, hastanın konforlu oturmasını veya uzanmasını sağlayan muayene masası olarak adından söz ettirmektedir. Bu muayene masaları sabit, mekanik veya motorlu özellikleri göstermektedir.

Acil Muayene Masası: Özellikle hastanelerin veya diğer sağlık kurumlarının acil bölümlerinde bulunan ve hastalara acil müdahale yapmak için kullanılan muayene masaları için acil muayene masası denilmektedir. 

Ameliyathane Muayene Masaları: Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda doğru ve uygun duruşların ayarlanmasını sağlayan, tıbbi sağlık ekibinin müdahalesi kolaylaştıran muayene masasıdır tanımı yapılmaktadır.

Muayene Koltuğu: Özellikle ağız, diş ve de çene sağlığı adına yapılan kontrol esnasında hastaların tedavisinin yapıldığı koltuk şeklindeki muayene alanları şeklinde kişilerin karşısına çıkmaktadır. Genellikle ayarlanma işlevi bulunan muayene koltukları muayene ve de tedavi işlemleri sırasında gerekli pozisyonları rahatça almaktadır. 

Kadın Doğum Muayene Masası - Jinekolojik Muayene Masası: Jinekoloji ve de üroloji kliniklerinde tercih edilen kadın ve erkek muayenesinde, hastalıklarda ve ufak cerrahi ameliyatları kolaylaştıran masa türüdür bilgisi verilmektedir. 

Veteriner Muayene Masası: Bütün hayvan türleri için özel tasarlanan ve kendi içinde ayrılan; küçük ya da büyük cerrahi operasyonlar ayrıca diğer bakımlar için de kullanılan muayene masalarına veteriner muayene masaları denilmektedir. 


Muayene Masasının Kullanım Amacı Nedir?

Doktorların ve sağlık ekiplerinin hastaları muayene, teşhis veya tedavi ederken hijyen koşulları altında doğru tanı koymak için uygun pozisyonlara ihtiyacı bulunmaktadır. Muayene masaları da bu amaçla doktorların ve hastaların kullanımına sunulmaktadır.


Muayene Masası Ne İşe Yarar?

"Muayene masası ne işe yarar?” sorusuna da sağlık kuruluşlarında hastaların üzerinde rahatça muayene edilmesi işine yarar cevabı verilmektedir. 


Jinekolojik Muayene Masası Nedir?

"Jinekolojik masa ne işe yarar?” hakkında da kadınların üreme sistemlerinin rahat bir şekilde muayene edilmesine destek sunan masalardır cevabına ulaşılmaktadır. Normal muayene masalarında hastalar, jinekolojik olarak muayene edilmemektedir. Çünkü jinekolojik muayene esnasında tam anlamında donanımlı bir muayene için kadınların uygun konumda olması gerektiği vurgulanmaktadır. Jinekolojik muayene masaları ek donanımları sayesinde kadınların zorlanmadan rahat bir şekilde muayene edilmesine imkân yaratmaktadır. Bu masalar masa sırt, oturak ve de ayak olmak üzere 3 asıl parçadan meydana gelmektedir. 


Veteriner Muayene Masası Nedir?

Veteriner muayene masası için veteriner kliniklerine özel ve uygun olarak imalatı yapılan masa çeşidi denilmesi uygun olmaktadır. Veteriner muayene masaları hayvan muayene, teşhis, tedavi ve sağlık işlemlerinde kullanıldığından dolayı, onların bakımlarına, cerrahi müdahalelerine ve genel muayenelerine uygun biçimde içerik ve şekle sahip olmaktadır. 


Kadın Doğum Muayene Masası Nedir?

Kadın doğum muayene masaları kadınların yani anne adaylarının yatırıldığı ve doğumu gerçekleştirmelerine olanak sunan, konfor sağlayan masalar şeklinde hastanelerde ve doğum kliniklerinde bulunmaktadır. Kadınların ve doktorların doğum esnasında ihtiyacı olan rahatlık ve farklı duruşlar kadın doğum muayene masaları sayesinde sağlanmaktadır.


Muayene Masasının Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Muayene masası alırken dikkat edilmesi gerekenler öncelikle tasarımının iyi olması, üretiminde kullanılan malzemelerin yüksek kalite ve hijyen özelliği göstermesi, uzun yıllar kullanım avantajı sunması, kolay ve rahat pozisyon alması, konforlu hareket etmesi şeklinde belirtilmektedir. Beden sağlığına zarar vermeyen ve vücut anatomisine özen gösteren yapıya sahip olması da eklenmektedir. Hem hastanın hem de doktorun konforunu göz önünde bulundurması ile aynı zamanda kullanım esnasında güvenliğinin yeterli olması da aranmaktadır. Muayene masası ölçüleri de standart olarak yükseklik 745 mm, dış boyutlar ise 600x1820 şeklinde olmaktadır. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.