Nebulizatör Nedir?

31-10-2022 16:39
Nebulizatör Nedir?

Nebulizatör, sıvı haldeki ilaçları cihazdan gelen basınçlı hava etkisiyle buhar haline getirerek akciğerlere inhale edilmesini sağlayarak solunum yollarının rahatlamasını sağlayan bir cihazdır. Bu işlem sayesinde hasta rahatlayarak normal şekilde solunumuna devam edebilmektedir. Nebulizatörlerde "nebul” adı verilen ilaçlar kullanılmaktadır. Farklı şekillerde çalışan nebulizatörler bulunmaktadır. Pek çok marka ve çeşit seçeneği bulunan nebulizatörler, büyük çoğunlukla kompresör, ağızlık ve hava hortumundan oluşmaktadır.


Nebulizatör astım hastaları, koah hastaları gibi nefes almakta problem yaşayanların tedavi aracıdır. Astım buhar makinesi, koah hastaları nasıl rahatlar, bronşit için hava makinesi gibi konuların yanıtı genel olarak nebulizatörlerdir. Genellikle nebulizatörler ile medikal buhar makinesi karıştırılmaktadır. Buhar makinesi evdeki nem oranını dengeleyerek kuruluğu gidermektedir. Buhar tedavisi, yetişkinlerde buhar tedavisi, buhar makinesi nasıl kullanılmalı, buhar makinesi ne kadar süre kullanılır, buhar makinesi zararlı mı gibi konuların iyi bir şekilde araştırılması oldukça önemlidir.

Nebulizasyon Nedir?

Sıvı haldeki ilaçlar nebulizatör makinesindeki basınçlı hava etkisiyle buhar haline getirilir. Böylece ilaçlar akciğere kadar inerek solunum yolları rahatlar. Bu işleme nebulizasyon adı verilmektedir. İlacın doğrudan akciğerlere giderek etki göstermesi için en doğru yöntem nebulizasyondur. Kısaca hastaya oksijen takviyesi yapmak ve solunum yolu ile akciğerlere ilaç ulaştırmak nebulizasyon olarak adlandırılmaktadır.


Nebulizatör Çeşitleri Nelerdir?

Solunum sistemi hastalıklarının tedavisinde genellikle nebulizatörler kullanılmaktadır. Nebulizatör cihazı, sıvı haldeki ilaçları çok küçük partiküller haline getirerek akciğerlerdeki alveollere kadar taşımaktadır. Bu şekilde ilaçların solunum yoluyla vücuda alınabilmesini sağlamaktadır. Herkesin ihtiyacına göre seçim yapabileceği nebulizatör çeşitleri ilaç tedavilerini hızlandırmak ve pratiklik sağlamak amaçlı üretilmektedir. Üç çeşit nebulizatör bulunmaktadır. Bunlar;

  • Kompresörlü Nebulizatör
  • Mesh Nebulizatör
  • Ultrasonik Nebulizatör

Kompresörlü Nebulizatör Nedir?

Kompresörlü hava makinesi, cihaz içinde bulunan sıvı haldeki ilacı sıkıştırılmış hava ile buhar formuna çevirmektedir. Nebulizatör makinesinde bulunan sıkıştırılmış hava sayesinde sıvı formdaki ilaç partiküllere ayrılarak soğuk hava elde edilmektedir. Elde edilen soğuk hava solunum yoluyla hastaya verilmektedir. Kompresörlü nebulizatör evde kullanmaya uygun olduğundan ev tipi nebulizatör olarak sıklıkla tercih edilmektedir.


Kompresörlü nebulizatörlerde cihazın haznesine kapasitesine uygun olarak yeterli miktarda sıvı ilaç dökülür ve cihaz çalıştırılarak kompresör yardımı ile ilacın aerosol formuna çevrilmesi sağlanmaktadır. Kompresörlü nebulizatörler küçük ve hafif olduğu için kolaylıkla taşınabilmektedir. Hastane ve evlerde kullanmaya uygun bir modeldir. Motor nedeniyle sesli çalışan bir nebulizatör çeşididir.


Ultrasonik Nebulizatör Nedir?

Ultrasonik nebulizatör, cihaz içinde bulunan sıvı haldeki ilacı ultrasonik ses dalgalarıyla buhar formuna çeviren nebulizatör çeşididir. Ultrasonik nebulizatörlerin ilaç verme özelliği dışında su buharı verme özelliğide bulunmaktadır. Ultrasonik nebulizatörlerde geniş bir su haznesi bulunmaktadır. Hem soğuk hem de sıcak su buharı verebilme özelliklerine sahiptir. Ortam nemlendirmek amacıylada kullanılabilmektedir. Ultrasonik nebulizatörler de mesh nebulizatörler gibi neredeyse tamamen sessiz çalışmaktadır.


Mesh Nebulizatör Nedir?

Mesh nebulizatörler elektrik enerjisi yardımı ile titreşim oluşturmakta ve sıvı formdaki ilaç bu titreşim alanından geçerken parçalanarak aerosol haline gelmektedir. Bu tip nebulizatörlerde haznede kalan ilaç miktarı çok azdır böylece tedavi veriminin çok yüksek olmasını sağlamaktadır. Mesh nebulizatörler neredeyse tamamen sessiz çalışmaktadırlar. Ebatı cebe sığabilecek kadar küçüktür. Mesh nebulizatörler hastanelerde tercih edilmez, bireysel kullanım için uygundur.


Nebulizatör Ne İçin Kullanılır? 

Nebulizatör, çeşitli rahatsızlıklar için hastaların kullanımına sunulmuştur. İlaçları buharlaştırarak kullanmaya yarayan bir cihazdır. Astım, bronşit, larenjit, kistik fibrozis gibi birbirinden farklı solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar direkt solunum yolları ile akciğerlere uygulanmaktadır. Nebulizatör genellikle kronik akciğer hastalıkları, pnömoni, astım ve solunum yolu enfeksiyonları için kullanılmaktadır.


Nebulizatör Nasıl Çalışır?

Nebulizatör cihazının açma tuşuna basılarak cihaz çalıştırılır ve ilacın solunum yollarına gönderilmesi sağlanır. Bu işlem yapılırken hasta mutlaka oturur pozisyonda olmalıdır. İşlemin bitmesine yakın cihazdan bir cızırtı sesi gelmektedir. Bu ses duyulduktan yaklaşık bir dakika sonra nebulizatör cihazı kapatılmaktadır. Bu yapılan işlem yaklaşık 10 dakika kadar sürmektedir.


Nebulizatör Cihazı Ne İşe Yarar

Nebulizatör ne işe yarar, nebulizatör nasıl kullanılır, nebulizatör içine ne konur, nebulizatör cihazına su konulur mu, nebulizatör öksürüğe iyi gelir mi? gibi sorular hastaların nebulizatör cihazını kullanmaya başlamadan önce araştırdığı konular içerisinde yer almaktadır. Nebulizatör cihazı ne işe yarar sorusuna yanıt ise şu şekilde olmaktadır. Basınçlı hava yardımı veya ses dalgaları vasıtası ile sıvı ilaçları buhara çeviren nebulizatörler, solunum sıkıntısı çeken hastalara uygulanarak akciğerlerin tedavisi amaçlanmaktadır.


Nebulizatör Cihazı Nasıl Kullanılır?

Nebulizatörler, sıvı formda bulunan ilaçları oluşturdukları titreşimlerle solunabilir parçacıklar haline getiren cihazlardır. Etkin bir tedavi sağlanabilmesi için nebulizatörün doğru şekilde kullanılması gerekmektedir. Nebulizatör kullanırken mutlaka yüz maskesi yada ağızlık ile kullanılmalıdır. Kullanılacak maskenin çocuk hastalarda çocuğa uygun ebatta olması gerekmektedir. Eller yıkanarak maske, ilaç haznesi ve cihazın hortumları birleştirilir. Nebulizatörün buhar çıkış yerine takılır. Doktorun söylediği miktarda ilaç cihazın haznesine boşaltılır. Maske ağız ve burnu tamamen kapatarak yüze yerleştirilir. Daha sonra cihaz çalıştırılır.


Hasta oturur pozisyonda buhar duruncaya kadar ilacı solumaya devam etmektedir. Bu işlem yaklaşık 10-15 dakika kadar sürmektedir. Tüm sıvı bittiğinde buhar durmaktadır. Nebulizatör kabı boş olmalıdır. Bu işlemler bittikten sonra nebulizatör cihazı belirtilen şekilde temizlenmelidir.


Ev Tipi Nebulizatör Nasıl Kullanılır?

Ev tipi nebulizatör nasıl kullanılır? Ev tipi nebulizatör, ev içerisinde kullanım açısından son derece pratiktir. Gerekli olduğu takdirde okula yada iş yerine kısaca yanınızda herhangi bir yere rahatlıkla taşınabilen bir ebattadır. Mini nebulizatör pratik ve kullanışlı kasaları sayesinde taşıma kolaylığı sunmaktadır. Hasta oturur pozisyonda nebulizatör kullanımı ile tedavisini gerçekleştirebilir.

Bebeklerde Nebulizatör Kullanımı

Genellikle bebek ve çocuklarda son zamanlarda öksürük ve nefes tıkanıklığı şikayetlerinde hekimler şurup yerine solunum yoluyla alınan ilaçları vermektedir. Çünkü solunum yolu ile alınan ilaçlar hem hızlı etki etmekte hemde yan etkileri az görülmektedir. Nebulizatör ile ilaç uygulaması nasıl gerçekleşir öncelikle bunun iyi bilinmesi gerekir. Nebulizatör maskesi kullanılarak bebek ve çocuklarda ilaç rahat bir şekilde uygulanmaktadır. Ağızlık maske nebulizatörün ucuna takılarak uygulama yapılmalıdır.


Bebek ve çocuklarda ayrıca nebulizatör buhar makinesi de kullanılmaktadır. Buhar makinesi ne işe yarar, buhar makinesi nasıl kullanılır, çocuklar için hava makinesi nasıl kullanılır? gibi sorular ebeveynlerin merak ettiği konulardır. Hava makinesi odaya gerekli nemi sağlayarak çocukların rahat nefes almasını sağlamaktadır.

Nebulizatör Soğuk Buhar Nasıl Yapılır?

Sıcak ve soğuk olmak üzere iki tip buhar makinesi bulunmaktadır. Her ikisininde amacı buhar üreterek ortamdaki nem dengesini ayarlayabilmektir. Soğuk buhar makinesi insan kulağının algılayamayacağı hızdaki yüksek frekans titreşimler sayesinde suyu buharlaştırır. Soğuk buhar makineleri sıcak buhar makinelerine göre daha sessiz çalışmaktadır. Buharın soğuk yada sıcak olması cihaza bağlıdır. Soğuk buhar diye adlandırılan tedavi serum suyu veya kaynamış soğutulmuş su konularak elde edilmektedir. Soğuk buhar makinesi ne işe yarar sorusuyla sıklıkla karşılaşılabilmektedir. Soğuk buhar tedavilerde kullanılır ve krup gibi vakalarda oldukça etkilidir.


Nebulizatör İçine Ne Konur?

Nebulizatör ilaçları nebulizatör haznesine  konularak işlem yapılır. 2-3 cc ilave serum fizyolojik konulması ilaçtan yararlanmayı artırmaktadır. Bu makineler ilaç alımı için kullanılabileceği gibi, nefesi yumuşatmak için su yada tuzlu su ile de çalıştırılmaktadır. 

Nebulizatör Kaç Dakika Kullanılmalı?

Nebulizatör kaç dakika kullanılmalı iyi bilinmesi gereken bir detaydır. Nebulizatör tedavisinde en iyi sonucu alabilmek için gereken bütün ayrıntılara dikkat ederek inhalasyon cihazı çalıştırılmalıdır. Nebulizatör kullanımı yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar sürmelidir.

Nebulizatör Cihazına Su Konur mu?

Nebulizatör solunum cihazı çalışma prensibi, ilaçlı hava makinesi olarak bilinsede ortamdaki havayı nemlendirerek nefesi yumuşatmak için de kullanılabilir. Bu sebeple cihazın içine su konularak buhar makinesi olarak kullanılabilmektedir.

Nebulizatör Parçaları Nelerdir?

Nebulizatör parçaları içinde hava borusu, ilaç haznesi, yetişkin maskesi, çocuk maskesi, ağızlık, burunluk ve yedek hava filtreleri bulunmaktadır. Nebulizatörler elektrikli ve pilli olarak çalışır. Pilli nebulizatörler taşınabilen mini cihazlardır.

Nebulizatör Nasıl Temizlenir?

Cihazın temizliği kullanımda en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Nebulizasyon işlemi biter bitmez cihazın gerekli temizliğinin yapılması hastanın sağlığı için oldukça önemlidir. Nebulizatör cihaz temizliği şu şekilde yapılmalıdır;


  • Ürün prizden çıkarılmalıdır.
  • İlaç konulan kap ve maske cihazdan ayrılmalıdır.
  • Çıkarılan parçalar sabunlu su ile yıkanıp bol su ile durulanmalıdır.
  • Taşınabilir nebulizatör ve diğer nebulizatörler 2-3 günde bir düzenli olarak temizlenmelidir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.