Nitril Eldiven Nedir?

03-03-2023 16:44
Nitril Eldiven Nedir?

"Nitril eldiven nedir?” hakkında kimyasal bir bilelim olan nitril ile pylon ve pamuk kullanılarak üretimi yapılan eldivendir bilgisi aktarılmaktadır. Nitril maddesi sayesinde eldivenler yüksek derecede direnç ve sağlamlık kazanmaktadır. Bu durumda "nitril nedir?” ve de "nitril ne demek?” soruları yönetilmekte ve organik kimyada, -C=N fonksiyonel gruba sahip bir organik bileşik olduğu öğrenilmektedir. Nitriller, süper yapıştırıcılarda kullanılan ve lateks barındırmayan laboratuar ve tıbbi eldivenlerde kullanılan, nitril içeren bir polimer olan nitril kauçuk dahil olmak üzere birden fazla yararlı birleşikte yer almaktadır. Nitril eldivenler için tam bilgiye ulaşmak isteyenler ayrıca "eldiven ne demek?” ve "eldiven nedir?” merak etmekte ve elleri dış etkilerden korumak için giyilen yün örgü, kumaş, deri veya kauçuktan üretilen el giyeceğidir cevabına ulaşmaktadır.

 

Nitril Eldiven Ne İşe Yarar?

Nitril eldiven, pamuklu astarlı ve örgü bilekliğe sahip korunaklı ürünler olarak tanınmaktadır. Özellikle kimyasal maddeler ile etkileşim içinde olan sektör personelinin ve inşaat alanlarında elleri sürtünme ve aşınmaya uğrayan kişilerin tercih ettiği iş güvenlik malzemesi olmaktadır. Nitril eldivenler ellerin zararlı maddeler ile etkileşimini en alt düzeye indirme işine yardımcıdır yazılmaktadır. Yırtılmaya ve delinmeye karşı dayanıklı, ellere nefes alma payı bıraktığı için mesai boyunca rahat çalışma imkânı da sunmaktadır. 

İnşaat sektöründen, sağlık kurumlarına, imalathanelerden laboratuarlara kadar birden fazla iş kolunda işe yarayan nitril eldivenler sayesinde olası kazalar önlenmekte ve bununla beraber dönüşü olmayan ve hayat boyu sürme ihtimali taşıyan birçok hastalığın, rahatsızlığın oluşmasına zemin yaratılmamaktadır. 

 

Nitril Eldiven Özellikleri Nelerdir?

Nitril eldiven özellikleri belirtilmek istenirse aşağıdaki bilgiler iletilmektedir.

  • Nitril eldivenlerin delinmeye karşı dayanıklılığı yüksek olmaktadır.
  • Kimyasal maddelere karşı güçlü bir direnç ve iyi koruma oluşturmaktadır.
  • Sürtünmeye karşı direnci düşük olduğu için giyip çıkarılmada rahatlık sağlamaktadır.
  • Nitril eldivenler doğal kauçuk maddesi içermediği için alerjen oluşumu yaratmamaktadır.
  • Birden fazla kullanım imkânından bahsedilmektedir.
  • Su sızdırmazlık özelliği sayesinde diğer eldivenlerin altında da kullanılmaktadır.
  • Uzun süre kullanılma yapısı göstermektedir.
  • Nitril eldivenler birden fazla iş için kullanılmaktadır.

Nitril eldiven tipleri arasında yer alan siyah eldiven özellikleri için ekstra kalın, dokulu yapısıyla hem ıslak hem de kuru yüzeyleri rahat kavrama sağlamakta ve pudrasız olduğu belirtilmektedir. Mavi eldiven özellikleri ise lateks ve pudra içermeyen, maksimum el kullanım hassasiyeti ve rahatlık sunan, kimyasallara ve kirlenmeye koruma yaratan şeklinde sıralanmaktadır. 

Nitril Eldiven Kullanım Alanları Nerelerdir?

Geniş bir kullanım alanına sahip nitril eldivenler sağlık sektöründe doktor eldiveni unvanını taşırken, gıda sektöründe de örneğin hamur yoğurma eldiveni tanımını kazanmaktadır. Çünkü dayanım gücüyle öne çıkan nitril esaslı eldivenler mekanik yapısı birçok avantajı birlikte getirmektedir. Bu çerçevede aşağıda nitril eldiven kullanım alanları sıralanmaktadır.

  • Laboratuvarlar,
  • Sağlık Sektörü,
  • İnşaat Alanları,
  • İmalathaneler,
  • Tamirhaneler,
  • Sanayi Sektörü.
 

Nitril Eldiven ve Lateks Eldiven Arasındaki Farklar Nelerdir?

Nitril eldiven ve lateks eldiven arasındaki farklar öğrenilmek istenirken "lateks mi nitril mi?” sorusu sorulmaktadır. Nitril eldiven ve lateks eldiven arasındaki ayrımların başında ham madde esasları gelmektedir. Petrol bazlı, sentetik olarak üretilen nitril eldivenler daha dayanıklı yapısı ile tanınmaktadır. "Lateks eldiven nedir?” için ise doğal kauçuktan üretilen, nitrile göre daha yumuşak ve dayanımı daha az ürünlerdir bilgisine ulaşılmaktadır. Kullanım alanlarına ve kullanım sırasında yapılan işe göre her iki eldiven çeşidinin de kendini gösterdiği bilinmektedir. 

Ayrıca bir başka iş eldiveni çeşidi olarak "vinil eldiven nedir?” hakkında da nitril eldivene göre daha az dayanıklı, lateks eldivene göre alerjen barındırmayan, kimyasal madde ile teması önerilmeyen, beyaz renkte ve diğer iki eldivene göre maliyeti düşük ifadeleri yer almaktadır. 

 

Nitril Muayene Eldiveni Nedir?

Muayene eldivenleri arasında en dayanıklısının niril muayene eldiveni olduğu vurgulanmaktadır. "Tıbbi eldiven ne işe yarar? sorusunun da cevabı olarak elin şeklini kolayca alan nitril tıbbi eldiveninin hasta temaslarında, laboratuvar ortamlarında minimum derecede temas ortamı sağlaması ön plana çıkmaktadır. Bu eldivenlerin hastanın taşıdığı mikroorganik canlıların veya laboratuvar ortamındaki bakteri veya kimyasalların bulaşma ve de zarar verme olasılığından korunmaya karşı büyük yarar sağladığı vurgulanmaktadır. Ayrıca nitril muayene eldiveni özellikleri için ise son teknoloji ile imalatı yapılan, elleri soğuktan ve sudan koruyan, özel astarı sayesinde elleri kuru tutan ve nefes olan, rahat hareket kabiliyeti sunan, yırtılmadığı için direnç, dayanıklılık ve yüksek hijyen ortamı yaratan bilgileri aktarılmaktadır. 

 

Kaliteli Nitril Eldiven Nasıl Olmalıdır?

İş güvenliği ürünleri arasında yer alan nitril eldivenlerin kaliteli olması beklenmektedir. Çünkü beklenmedik kazalarda veya temaslarda ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilmesi için bu önem taşımaktadır. Buna göre kaliteli nitril eldivende aranan standartlar şu şekilde sıralanmaktadır.

  • 100 nitril malzemeden imalatının yapılması ve pudrasız olması gerekmektedir.
  • Kaliteli nitril eldivenlerin paketleri üzerinde AQL değerinin 1,5 olması aranmaktadır.
  • Eldivenlerde EN 374/2, EN 374/3 standartları yer almaktadır.
  • Kaliteli nitril eldivenlerin ambalajlarının üzerinde TS veya uluslararası standartları ifade eden semboller kendini göstermektedir.
  • EN kılavuzuna göre kompleks dizayn edilen eldiven grubunda yer alması belirtilmektedir.
  • Kaliteli nitril eldivenlerin CE 0493 uygunluk ifadesi taşıması, EN 420:2003 ve EN 374:2003 standartlarını karşılaması ve de Kategori III sınıfında yerini alması vurgulanmaktadır. 
 

Nitril Eldiven Nasıl Üretilir?

Nitril eldivenler, lateks eldivenlerin aksine doğal değil sentetik kauçuk kullanılarak üretilmektedir. Nitril eldivenler, bütadien ve akrilonitril gibi monomerlerin birleştirilmesi ile elde edilen Nitril Bütadien Kauçuk malzemesi ile üretilmektedir. Akrilonitril güçlü bir kokuya sahip uçucu sentetik bir sıvı iken, bütadien ise sıvı haline gelme niteliği gösteren renksiz gaz olmaktadır. Bu iki madde birleştiğinde polimerizasyon olarak bilinen kimyasal reaksiyonla sıvı nitril elde edilmektedir. Ardından sıvının sabit bir madde olması için antioksidan ve pıhtılaştırıcı bir birleştirme sağlanmaktadır. Nitril eldivenin ana maddesi olan sentetik kauçuk, sıvı halde yer alırken eldiven şekli verilmesinin ardından pişirilip, soğuyup kuması beklenmektedir. Böylece el kalıbının şeklini alarak nitril eldiven üretilmektedir. 

 

Nitril Eldiven Hammaddesi Nedir?

Nitril eldivenin hammaddesi olarak sentetik kopolimer olan akrilonitril butadien gösterilmektedir. 


Nitril Eldiven Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Nitril eldiven alırken işlevi için yapısal özelliklerine dikkat edilmesi gerektiği söylenmektedir. Nitril eldivenler pamuklu astar ve örgü manşet üzerindeki nitril kaplı yapısı ile güvenli çalışma imkânı yaratmaktadır. Nitrilden üretilen eldivenlerin vaat edilen mekanik özellikleri karşılaması, dayanıklı ve sağlam olması beklenmektedir. Bu çerçevede nitril eldiven alırken bu maddelerin ürün özelliklerinde yer alması istenmektedir. 

Nitril eldivenler test eldiveni olarak kullanılan ve endüstriyel sektörlerde güvenlik açısında tercih edilmektedir. Ayrıca bu ürünün elleri kimyasal maddelerden ve dış etkenlerden de koruduğu unutulmamaktadır. Tehlikeli işler esnasında ya da malzeme yapımında kendini göstermektedir. Nitril eldivenlerin tamamen su geçirmez ve son derece dayanıklı olduğu da bilinmektedir. Bütün bunlara dayanarak kaliteli, elastik, elin şeklini kolay alan nitril eldivenlerin alınması önemli bir husus olmaktadır. 






 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.