Steteskop Nedir?

06-01-2022 15:58
Steteskop Nedir?

"Steteskop nedir?” ve "steteskop ne demek?” soruları için vücut içinde oluşan sesleri dinlemek amacıyla kullanılan medikal bir cihazdır bilgisine ulaşılmaktadır. Doktorların hastaları muayene ederken kullandıkları alettir ifadesi de steteskop tanımında kullanılmaktadır. Stetoskobun Fransız bir doktor tarafından 19. yüzyılın başlarında icat edildiği bilinmektedir. Halk arasında doktor kulaklığı, doktor kalp dinleme aleti, doktorların dinleme cihazı ve doktor dinleme aleti nitelendirilmeleri ile de anılmaktadır. Her sağlık kurumunda doktor ve hemşire steteskopu yer almaktadır. 

 

Steteskop Ne İşe Yarar?

Önemli ve şart olan tıbbi ekipmanların içinde yer alan stetoskop için "stetoskop ne işe yarar?” sorusu dikkat çekmektedir. Akciğer dinleme aleti ismiylede anılan stetoskop vücuttaki akciğerleri dinleme, steteskopla kalp dinleme, pek çok iç organın sağlık durumunu dinlemede kullanılmaktadır. Stetoskop ile sıvı tutulması ya da hava yollarının daralması tespiti yapılmaktadır. Bunun yanında damarlardaki kan akışını, hamile kadınlarda gelişmekte olan fetüslerin kalp seslerini ve bağırsak kanallarını dinlemek işine yaramaktadır. "Bağırsak sesleri nasıl dinlenir?” sorusunun karşılığında da stetoskop ile olduğu öğrenilmektedir. Kısaca genel muayene prosedürü içinde stetoskop kullanımı yer almaktadır. 

 

Steteskop Nasıl Kullanılır?

"Steteskop nasıl kullanılır? hakkında ise kullanım sırasında hastanın derin nefes alıp vermesinin şart olduğu söylenmektedir. İşlem doktorun kulaklığı dış kulak yolunu kapatacak şekilde her iki kulağına takması ile başlamakta ve böylece "steteskop nasıl takılır?” sorusu cevaplanmaktadır. Cihazın parçaları arasında yer alan disk şeklindeki diyafram, hekim tarafından doğrudan hastanın göğsüne ya da sırtına yerleştirilmektedir. Ardından stetoskop kullanım prosedürü şu şekilde ilerlemektedir. 

  • Hastanın göğüs boşluğundan gelen sesler, diyafram ve zil desteğiyle güçlendirilmektedir.
  • Sesler içi boş plastik tüp ve kulaklıktan ilerlemektedir.
  • Sesler doktorun kulaklarında yer alan kulaklık uçlarına ulaşmaktadır.
  • Hava yollarının daralması gibi hastadaki anormal sesler, doktorlar tarafından rahatça tespit edilmektedir. 
 

Steteskop Çeşitleri Nelerdir?

Yapısal olarak steteskopların mekanik yani kablosuz steteskop ve elektronik steteskop olarak iki çeşidi bulunduğu ifade edilmektedir. İki çeşit stetoskobun hasta ve hastalığa yönelik de çeşitlendiği eklenmektedir. Bu ifade çerçevesinde stetoskop tipleri aşağıda sıralanmaktadır.

  • Bebek Stetoskop
  • Yenidoğan Steteskop
  • Pediatrik Steteskop
  • Fetal Steteskop 
  • Kardiyolojik Steteskop,
  • Veteriner Steteskop
  • Sayısallaştırıcı Stetoskop
  • Yükseltme Stetoskop
  • Akustik Stetoskop
  • Doppler Stetoskop
  • Tek Taraflı Steteskop
  • Çift Taraflı Steteskop,
 

Steteskop Kaç Parçadan Oluşur?

Steteskoplar üç ana kısımdan oluşmaktadır. Steteskop yapımı esnasında steteskop diyaframı, elastik boru şeklinde tüp ve kulaklık olmasına dikkat edilmektedir. Bazı stetoskoplarda alçak perdeden sesleri yükseltme görevi yapan steteskop çan kısmı da bulunmaktadır.

 

Steteskop Özellikleri Nelerdir?

Stetoskop özellikleri belirtilmek istendiğinde aşağıdaki bilgiler sıralanmaktadır.

  • Steteskopun kolay rahat bir kullanıma sahip olması vurgulanmaktadır.
  • Sesleri net ve sağlıklı bir şekilde duymaya destek vermektedir.
  • Kullanım amacına göre birden fazla çeşidi, seçeneği olduğu söylenmektedir.
  • Steteskopların tek veya çift taraflı seçenekleri kendini göstermektedir.
  • Muayene sırasında fazlasıyla kullanışlı olması özellikleri arasında yer almaktadır.
  • Steteskoplar kan basıncını ölçme işleminde kullanılmaktadır.
  • Kaliteli ve sağlam materyallerden imalatının yapılması ile uzun yıllar kullanım imkânı sunmaktadır. 
 

Steteskop Hangi Durumlarda Kullanılır?

Stetoskobun hangi durumlarda kullanıldığı hakkındaki ifadeler aşağıda yer almaktadır.

  • Hastanın kalp basıncının ölçülmesi, 
  • Derin nefes alıp ve veren hastanın akciğer seslerinin araştırılması,
  • Stetoskop kalp seslerini değerlendirilmesi, 
  • Bağırsak seslerinin işitilmesi,
  • Karaciğer açıklığının ölçülmesi,
  • İşitme cihazı vazifesi göstermesi gereken durumlarda kullanılmaktadır.
 

Tek Taraflı ve Çift Taraflı Steteskop Farkı Nedir?

Tek taraflı ve çift taraflı steteskop farkı çift taraflı stetoskobun gürültülü ortamlarda, alanlarda daha ideal bulunmasından kaynaklanmaktadır. Her iki stetoskop da özellikle kalp, akciğer ve bağırsakların dinlenmesi, iç organ hareketlerinin kontrol edilmesi için kullanılan tıbbi araçlar olarak anılmaktadır. Tek taraflı steteskop kardiyologlar ve tüm hekimler tarafından kullanılmaktadır. Tek taraflı steteskopların bir adet diyaframı olduğu bilinmektedir. Çift taraflı steteskop da yine aynı şekilde hekimlerin başvurduğu bir medikal ürün olarak ifade edilmektedir. Genelde iki farklı diyaframa sahip olan çift taraflı steteskoplar, tek taraflı steteskoplara göre çok daha iyi sonuçlara imza atmaktadır. Çift taraflı steteskopların da yetişkinler için büyük ve çocuklar için ise küçük çanı olduğu ifade edilmektedir. 

 

Bebek Steteskopu Nedir?

Bebek stetoskobunun çapı küçük hastaları hassas izlemek için 2,7 cm olacak şekilde dizayn edilmektedir. Ayrıca daha küçük boyutları ile daha küçük hastalar için doğru teşhis elde etmek mümkün kılınmaktadır. Bebek stetoskop soğuk olmayan bir yapı içermektedir. Bu bebeklerin muayene sırasında herhangi bir şok hissetmemesini sağlamaktadır.

 

Yeni Doğan Steteskop Nedir?

Yenidoğan hastalar için dizayn edilmiş en küçük stetoskop olarak ifade edilmektedir. Bu stetoskop aracılığıyla kesin sonuçlar elde edilmektedir.

 

Doppler Steteskop Nedir?

Doppler stetoskop ultrason dalgalarının doppler etkisini ölçen elektronik stetoskop türleri arasında yer almaktadır. Orhanların doppler dalgaları, doppler stetoskopla izlenmektedir.

 

Çift Taraflı Steteskop Nedir?

Endostall steteskop olarak da isimlendirilen çift taraflı steteskopa, gürültülü ortamlarda başvurulmaktadır. Uzmanlar çok yönlü olan çift taraflı steteskop için tek başlı steteskopa göre daha iyi sonuçlar elde edildiğini belirtmektedir. 

Pediatrik Steteskop Nedir?

Pediatrik stetoskopların yetişkin stetoskopları ile benzerlik gösterdiği yazılmaktadır. Küçük hastaların göğüs büyüklüğü de küçük olduğu için bu duruma uygun çapları dikkat çekmektedir. 

 

Kardiyoloji Steteskop Nedir?

Tıbbi aletler arasında yer alan kardiyoloji steteskopu, standart bir stetoskop olarak tanınmaktadır. Düşük ve yüksek frekanslı sesleri daha net işitme görevini üstlenmektedir. Ovalama ve tıkanma gibi hafif sesleri dahi net bir şekilde duymaya olanak yaratmaktadır. Kardiyoloji stetoskoplar ortam gürültüsünü engellemek üzerine tasarlanmaktadır.

 

Fetal Steteskop Nedir?

Fetal steteskop bir diğer adıyla gebe steteskopu, kulaklıklara ses aktarmak için hamile kadınların karnına yerleştirilmektedir. Özel bir çanı bulunan fetal stetoskobu sayesinde anne karnındaki ceninin sesleri duyulmakta ve bu sayede cenin muayene edilmektedir. 

 

Veteriner Steteskopu Nedir?

Veteriner hekimler tarafından kullanılan stetoskoplara denilmektedir. Standart stetoskoplara benzeyen veteriner stetoskoplarının özel olarak tasarlandığı bilinmektedir. İnsan sağlığında kullanılan stetoskopların veteriner alanında yetersiz kaldığı da eklenmektedir. Bu yüzden veteriner stetoskoplarının yüksek ve düşük seslerin arasındaki geçişin fazlasıyla hızlı olduğu vurgulanmaktadır. Bu stetoskopların diyafram bölümlerinin ayarlanma özelliği taşıdığı ve uzun bir boruya sahip olduğu yazılmaktadır. Veteriner hekimler özel tasarlanan stetoskoplara sıklıkla başvurduğu ifadesi de yer almaktadır. 

 

Elektronik Steteskop Nedir? 

Uzmanlar akustik stetoskobun ses sorunu olduğunu ifade etmektedir. Bu durumdan dolayı çevre gürültüsünü tamamen engellemek adına elektronik bir stetoskop ile çözüm aranmaktadır. Elektronik stetoskoplar, göğüs parçasından alınan ses dalgalarını elektronik olarak arttırmaktadır. Daha sonra ses dalgalarını özel olarak dizayn edilmiş devre yolu ile aktarılan elektronik dalgalara çevirmektedir. 


Akustik Steteskop Nedir?

Akustik stetoskopların en yaygın kullanılan steteskop türü olduğu vurgulanmaktadır. Sesi göğüs parçasından içi boş tüplere ve daha sonra hekimin kulağına iletmektedir. Bir çan ve diyafram içerdiği ve gürültülü ortamlarda ya da düşük frekanslı seslerde kullanımının güç olduğu da eklenmektedir.


 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.