Tansiyon Aleti Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

09-02-2023 10:49
Tansiyon Aleti Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Her tıbbi malzeme ve cihazda olduğu gibi tansiyon aleti alınırken de dikkat edilmesi gereken birden fazla husus bulunmaktadır. Yeni ürün satın alınırken paketi yıpranmış, yırtılmış ya da daha önce kullanılmış cihazlara dikkat edilmesi gerektiği de belirtilmektedir. Yeni alınacak tansiyon cihazlarının kutusundan garanti belgesi, kullanma kılavuzu ve aksesuarlarının tam çıkması, paketinde ürün markası, modeli, üretim yeri ve tıbbi bilgiler, barkodu, "Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Yönetmeliğine uygundur” ibaresinin yer alması aranmaktadır. 

Tansiyon Aleti Nedir?

"Tansiyon aleti nedir?” sorusu için de kandaki akış hızını ve kalp atış hızını ölçen alettir cevabı verilmektedir. Özellikle tansiyonun düşük veya yüksek olmasından şikayet eden kişilerin düzenli olarak tansiyon aleti ile ölçüm yapmasının önemi vurgulanmaktadır. Bu durumda "tansiyon nasıl ölçülür?” ve de "tansiyon ölçümü nasıl yapılır? soruları gündeme gelmektedir. Tansiyon ölçüm işlemi tansiyon aletinin modeline göre farklılık göstermektedir. Ama yine de tansiyon ölçmenin genel prensibi tansiyon aletinin kol veya bilekteki atardamarın üzerine getirilerek sabitlenmesi yönünde olmaktadır.  

Bunun yanında tansiyon aletleri ile ölçüm yapıldıktan sonra cihazların göstergelerinde büyük ve küçük tansiyon bilgisi ortaya çıkmaktadır.  "Büyük ve küçük tansiyon nedir? sorusunun cevabı ise kalbin kanı vücuda atarken kullandığı güce büyük (sistolik) tansiyondur, kan akımı bittikten sonra damarlarda oluşan durgun basınca da küçük (diyastolik) tansiyondur tanımı yapılmaktadır. 

Damarlardaki kan basıncını ölçmeye yarayan ve düşük tansiyon, yüksek tansiyon değerlerini ölçmeyi sağlayan tansiyon aletlerinde "tansiyon hangi koldan ölçülür?”, "tansiyon hangi koldan ölçülmeli?”, "tansiyon hangi kolda daha yüksek çıkar? soruları ile de karşılaşılmaktadır. Uzmanlar ilk defa tansiyonunu ölçen kişilerin her iki koldan eşit ölçmesini önermekte ve birkaç kere bu şekilde ölçüm yapıldıktan sonra ise yüksek çıkan koldan ölçümlerin devam edilmesini tavsiye etmektedir. Tansiyon aleti bölümleri hakkında da bilgi edinmek isteyen kişiler puar, manşon (yani manşet), musluk, gösterge, stetoskop cevabına ulaşmaktadır. Belirtilen bu bölümler pompalı, klasik tansiyon aletlerine ait olmaktadır.  Ayrıca tansiyon aleti kalibrasyon ayarı da cihazdan sağlıklı veri almak ve buna göre oluşma ihtimali taşıyan sıkıntıların önlemini almak için büyük önem taşımaktadır. 


Tansiyon Aleti Çeşitleri Nelerdir?

Tansiyon aleti çeşitleri ve tansiyon aleti modelleri söz konusu olduğunda da aşağıdaki sıralama doğru kabul edilmektedir. 

Manuel Tansiyon Aleti: Bu tansiyon aletleri ayrıca koldan ölçer tansiyon aleti ismiyle de anılmaktadır. Cıvalı ve de pompalı olmak üzere iki modeli bulunmaktadır. Stetoskobu da yer almaktadır.

Yarı Otomatik Tansiyon Aleti: Manuel tansiyon aleti gibi pompası olan bu aletlerin göstergeleri dijital ekrandan oluşmaktadır.  

Dijital Tansiyon Aleti bir diğer adıyla bilekten tansiyon aleti: Dijital tansiyon aletleri otomatik tansiyon aleti adıyla da anılmaktadır. Pilli ya da şarjlı çalışma prensibinden dolayı medikal marketlerde şarjlı tansiyon aleti ismiyle de satılmaktadır. 


Tansiyon Ölçüm Birimi Nedir?

Tansiyon ölçüm birimi milimetre cıva şeklinde ifade edilmektedir. 


En İyi Tansiyon Kaç Olmalı?

Bilirkişilere göre "tansiyon ne zaman ölçülür?” cevabı sabahları uyandıktan yaklaşık 1 saat sonra aç karnına ve ilaçlar alınmadan önce olmaktadır. Bu bilgiye ek olarak en iyi yani normal tansiyonun da büyük 120 mmHg ve küçük 80 mmHg olması vurgulanmaktadır. "Tansiyon aletinde nabız kaç olmalı?” ve de "tansiyon ölçerken nabız kaç olmalıdır?” için ise dijital tansiyon aletlerinde nabız atışının ve kalp atışının ortak bir veri altına bulunduğu dikkat çekmektedir. O zaman bu sorulara ek olarak "tansiyon aletinde kalp atışı kaç olmalı?” sorusunun da gündeme alındığı ve cevabın 60 ile 100 arasında olduğu bilgisi iletilmektedir. Böylece, bilgiler ışığında tansiyon ölçerken dikkat edilmesi gerekenler konusunda farkındalık oluşmaktadır.  


Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Nedir?

Hipertansiyon, kalpten vücuda taşınan kanın atardamar duvarına uyguladığı kuvvetin, kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olacak kadar fazla olduğu yaygın bir tıbbi duruma verilen tanım olmaktadır. Hipertansiyon, yüksek tansiyon ismiyle de bilinmektedir. 


Hipotansiyon (Düşük Tansiyon) Nedir?

Tıbbi olarak düşük hipotansiyon olarak tanınan düşük tansiyon, kan basıncı değerlerinin üst sayı (sistolik) için 90 milimetre cıvanın (mmHg) ya da alt sayı (diyastolik) için 60 mmHg’nin 9/6 değerinin altında olduğu sırada ortaya çıkan sonuçtur. Ayrıca bu durumun sürekli bir sorun olduğu anlamına gelmediği de belirtilmektedir.


Tansiyon Aleti Nasıl Çalışır?

"Tansiyon aleti nasıl çalışır?”, "tansiyon aleti nasıl takılır?” ve de "tansiyon aleti nasıl kullanılır?” sorularının cevabına ulaşmak için de tansiyon aleti kullanımı bilgilerinin öğrenilmesi ve aşağıdaki adımların izlenmesi tavsiye edilmektedir. 

Tansiyon ölçümü işlemi yapılmadan 30 dakika öncesinden sigara, kola, kahve gibi ürünlerin tüketilmemesi,

Tansiyonu ölçülecek kişinin oturarak en az 5 dakika dinlemiş olması,

Ölçüm esnasında manşonun kalp hizasında tutulması,

Tansiyon ölçüm aletinin manşonunun uygun boyuta sahip olması,

Kolda atar damar üzerine yerleştirilen manşonun sıkıca bağlanması, manşon altına stetoskobun tamburu sokulması ve stetoskobun kulaklıklarının kulaklara takılması,

Cihazın açılması ve dijital ekranın sabitlenmesinin beklenmesi,

Cihazın başlat tuşuna basarak pompasının hızlıca sıkılıp bırakılması ve bu işleme cihazın sinyal verinceye kadar devam edilmesi, 

Sinyal sesi sonrasında dijital ekranda çıkan büyük ve küçük tansiyon verilerinin dikkatle okunması şeklinde sıralanmakta ve  "manuel tansiyon aleti nasıl kullanılır?” hakkında da bilgi edinilmektedir. 

"Bilekten elle tansiyon nasıl ölçülür?” ve "parmaktan tansiyon ölçülür mü?” konuları için ise uzmanların cevabı bilekten parmak ile tansiyon ölçmenin mümkün olmadığı yönünde olmaktadır. Bilekten parmak ile nabız ölçümünün yapıldığı da eklenmektedir. 


Dijital Tansiyon Aleti Nasıl Kullanılır?

"Dijital tansiyon aleti nasıl kullanılır?” sorusu için de tansiyonu ölçülecek kişinin oturarak işlemin yapılması ve cihaz açılmadan önce de bir 10 dakika dinlemiş olması önerilmektedir. Daha sonra tansiyon aleti bileğe yerleştirilmekte ve cihazın manşeti iyice bileğe sıkılmaktadır. Bilekte tam da atar damarın üzerinde olduğu emin olduktan sonra bilek cihazla ile birlikte kalp hizasına getirilmekte ve düğmesine basılarak çalıştırılmaktadır. Dijital tansiyon aletinden beklenen sinyal sesi geldikten sonra dijital ekranda büyük ve küçük tansiyon bilgilerinin yer aldığı gözlenmektedir. Bu açıklama "bilekten tansiyon nasıl ölçülür? sorusuna da cevap niteliği taşımaktadır. 


Konuşan Tansiyon Aleti Nasıl Çalışır?

Günümüz teknolojisine göre üretilen konuşan tansiyon aletlerinin çalışma prensibi de dijital tansiyon cihazları ile aynı olmaktadır. Dijital aletlere ek olarak işlem sonunda tansiyon bilgileri sesli olarak tansiyonu ölçülen kişiye iletilmektedir.


Bilekten Ölçen Tansiyon Aletleri Nasıl Çalışır?

Bilekten ölçüm yapan tansiyon aletinin çalışma şekli dijital tansiyon aleti ile aynı olmaktadır. Dijital tansiyon aleti bilekten ölçüm tansiyon aleti olarak da nitelendirilmektedir ve bu cihazın çalışma şekli dijital tansiyon aleti ile aynı olmaktadır. 


Bilekten Ölçen Tansiyon Aleti Güvenilir mi?

Uzmanlar manuel yani koldan ölçen tansiyon aletlerinin güvenilirliğinin daha yüksek olduğunu belirtmektedir. Bunun beraber bilekten ölçüm yapan dijital tansiyon cihazlarının da gelişen teknoloji ile beraber güvenilirliğini arttığını söylemektedirler.


Cıvalı Tansiyon Aleti Nedir?

En eski tansiyon aleti modeli olan cıvalı tansiyon aletleri, manuel tansiyon cihazları arasında yerini almaktadır. "Cıvalı tansiyon aleti nasıl kullanılır? için ise sonucun manuel tansiyon cihazıyla aynı olduğu sadece ölçüm sonucunun içinde cıva bulunan termometreye benzer bir aygıttan öğrenildiği bilgisi verilmektedir. Manuel cıvalı tansiyon aletinde pompa yardımı ile cıvanın hareket ederek büyük ve küçük tansiyonu gösterdiği de eklenmektedir. Hassasiyetleri fazla olan cıvalı tansiyon aletleri hakkında ayrıca, tansiyonu en doğru ölçen tansiyon cihazıdır yorumu da yapılmaktadır. 


Koldan ve Bilekten Tansiyon Aleti Nedir?

Tansiyonun koldan ve de bilekten ölçülmesini sağlayan tansiyon cihazlarına koldan ve bilekten tansiyon aleti denilmektedir. Dijital tansiyon cihazları koldan ve bilekten tansiyon aletlerine örnek olmaktadır. 


Dijital Tansiyon Aleti Nedir?

Dijital tansiyon aletleri, tansiyon ölçmek için kullanılan ve tamamen dijital olan tansiyon cihazlarıdır.


Dijital Tansiyon Aleti Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hastanın ihtiyacını tam anlamıyla sağlıklı ve güvenli bir şekilde karşılayacak olan dijital tansiyon aleti, uzman bir tıbbi medikal firmasından alınması konusunun altı çizilmektedir. Bilinen ve güvenilir markaların dijital tansiyon cihazlarının tercih edilmesi, ürünün paketinin düzgün olması, paket içinde kullanma kılavuzu, garanti belgesinin yer alması ve paket üzerinde Sağlık Bakanlığı onayı ile ürün barkodunun bulunması da gerekmektedir. 









IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.