Vinil Eldiven Nedir?

02-12-2022 15:22
Vinil Eldiven Nedir?


Vinil nedir ve vinil ne demek? Vinil, petro kimyasallardan üretilmiş plastik temelli PVC kaplama bir malzemedir. Bu malzeme dünyada en çok kullanılan ikinci plastiktir. Son derece dayanıklı olan  üstüne baskı yapılması oldukça kolay olması nedeniyle sıklıkla tercih edilen vinil ayrıca ucuzdur ve su geçirmez özelliktedir.

Vinil, odun ya da taş gibi doğal malzemelerin imitasyonunda da kullanılabilir. Kullanım alanlarında ıslak ve rutubetli olan mekanlar ve ayrıca hijyen gerektiren alanlar bulunmaktadır. Sayısız renk ve çeşide sahiptir. Bu özelliğinden dolayı zemin kaplaması olarak her türlü dekora uygun görünüm sağlayabilir. Ahşap ve seramiği andıran klasik bir görünüm kazanabilir.

Kimyevi yapısından ötürü sıklıkla tercih edilen vinil malzemesi oldukça dayanıklı olduğundan birçok alanda gönül rahatlığıyla kullanılır. Vinilin kullanım alanlarından birisi de eldivenlerdir. 


Vinil Eldiven Özellikleri

Vinil eldivenler, gıda endüstrisi başta olmak üzere çeşitli alanlarda sıkça tercih edilen ve PVC denilen maddeden üretilen eldiven çeşitlerinden biridir. Hastane eldiveni olarak da bilinen vinil eldivenler tek kullanımlık ve anti – alerjik yapıya sahip ürünlerdir. Lateks alerjisi olanlar için kullanıma uygundur. Diğer eldiven çeşitlerine göre maliyeti oldukça düşük ürünlerdir. 

Çeşitli renkli alternatiflere sahiptirler ancak genel olarak beyaz renkte üretilir ve tercih edilirler. Çok çeşitli boyutlara sahip olmaları nedeniyle her boyuttan el için oldukça uygundurlar. Vinil pudrasız eldiven olarak da bilinen bu eldiven çeşidi isminden de anlaşıldığı üzere pudrasızdır. Ayrıca pudra alerjisini önlerler. Kullanım alanları arasında, paketleme, üretim,  gıda, ambalaj, süt ve et işleri gibi çeşitli alanlar bulunur. 


Vinil Eldiven Hammaddesi Nedir?

Vinil eldivenin hammaddesini oluşturan malzemeler sentetik kauçuk, plastikleştiriciler ve saf polivinil klorürdür (PVC). PVC, dünyada üretilen en yaygın sentetik polimerlerden biridir ve koruyucu eldiven üretiminde de en sık kullanılan malzemelerden birisidir. PVC'nin dayanıklılığı ve koruyucu özellikleri, vinil eldivenlere de yansımıştır ve doğal kauçuktan üretilen eldivenlere alternatif olarak vinil eldivenlerin kullanılmasını sağlar.

Vinil eldivenler, hammaddesi olan PVC’den kaynaklı olarak yüksek koruma bariyerine sahiptir. Vinil eldivenin hammaddeleri fazla kimyasal direnç göstermez. Bundan dolayı tehlikeli maddelerin taşınması ya da kimyasalların teması için vinil eldiven kullanımı uygun değildir. Bütün bu özelliklerinden dolayı en popüler olduğu sektörler gıda ve konaklama sektörleridir. 

Aynı zamanda en uygun fiyatlı eldiven çeşitlerinden biri olmasıyla da vinil eldivenler dikkat çekmektedir. 


Vinil Eldiven Ne İçin Kullanılır?

Pudrasız vinil eldiven nedir ve ne için kullanılır? Vinil eldiven yemek hazırlama sırasında, yemek pişirme esnasında, servis yapma ve hatta yüksek riskli olmayan temizlik işleri için kullanılabilir. Restoranlarda önümüze gelen yediğimiz yemeklerin ya da fabrikalardan çıkıp mutfağımıza giren yiyeceklerin hazırlık sürecinde kullanılan malzemelerin sağlığımıza uygun olup olmadığını bilmek oldukça önemlidir.


Vinil Eldivenlerin Faydaları Nelerdir?

Vinil eldivenler genel olarak oldukça esnek ve sağlamdırlar. Bunun yanında bu eldivenler oldukça steril ürünlerdir ve bu özellikleri sayesinde gerekli hijyen ve temizlik sağlanmış olur. Vinil eldivenler genel olarak oldukça ekonomiktir ve bütçe dostudur. Vinil eldivenler tek kullanımlık ürünler olmalarına rağmen geri dönüşüm için uygundurlar. Bu özelliğinin sayesinde ise vinil eldivenler oldukça çevre dostu ürünlerdir.

Vinil eldivenlerin bir diğer özelliği ise su geçirmez özellikte olmalarıdır.  Bu eldiven çeşitleri, boyutlarına göre çeşitlilik göstermekte ve kişinin eline tam olarak oturmaktadır. Bilek kısmını da yeterli bir şekilde kavramaktadır.


Vinil Eldiven Kullanım Alanları Nelerdir?

Vinil eldiven nedir konusu kadar vinil eldivenin kullanım alanları nelerdir konusu da bir diğer merak edilen konulardandır. Gıdaların çıplak el ile hazırlanmasının hastalıkların bulaşmasında, zehirlenme vakaları gibi sağlık problemlerinde çok büyük ölçüde etkili olduğu bilinmektedir. Bu sebeple besin işlenmesi tedariği ve sunumu gibi alanlarda çoğunlukla tek kullanımlık eldivenler tercih edilir. 

Vinil eldivenler de tek kullanımlık eldivenler arasında en çok tercih edilen eldiven tiplerinden biridir. Çoğunlukla gıda endüstrisinde kullanıldığı ve rahat ve güvenli bir kullanıma sahip olduğu bilinmektedir. Bu kullanım alanlarının yanı sıra vinil muayene eldiveni lateks eldivenlere alerji gösteren doktorlar hemşireler ve diğer sağlık çalışanları tarafından da sağlık sektöründe kullanılmaktadır. Vinil eldiven, sağlık personellerini hastanelerde bulunan çeşit çeşit mikroptan korur. 

Lateks Eldiven Nedir?

Lateks eldiven, tıbbi eldiven çeşitlerinden birisidir. Bu lateks eldivenler esnek ve dayanıklı olmakla birlikte maliyet bakımından da ucuz eldivenler sınıfındadır. Ayrıca virüs ve bakterilere geçirgen değillerdir.  Bu da lateks eldivenlerin seçilmesindeki temel özellikler arasındadır. Fakat bir dezavantaj olarak lateks eldivenlerin alerji geliştirme potansiyeli çok yüksektir.


Vinil Eldivenler Sağlık mı Sağlıksız mı?

Vinil eldivenler sağlıklı mı yoksa sağlıksız mı konusu da vinil muayene eldiveni nedir konusu kadar merak edilen bir konudur. Vinil eldivenler, doğal lateksten üretilmezler. Bu özelliğinden dolayı protein ihtiva etmez. Bu da alerjik cilt tipleri için uygun olmasına olanak tanır. 

Pudra içermeyen vinil eldivenler pudralı eldivenlerin sebep olabileceği solunum yollarında inflamasyon, ameliyat sonrası dokularda yapışma, yaralarda inflamasyon ve iyileşme zorluğu gibi sorunlara sebep olmaz.


Vinil Eldiven Kullanımının Dezavantajı Nedir?

Latekse karşı oluşabilecek olası bir alerjik reaksiyondan kaçınmak için tercih edilen vinil eldivenler, lateks eldivenlere alternatif olan eldiven çeşitlerindendir. Bu eldivenler lateksle teması önleyebilir. Vinil eldivene alerjik reaksiyon gösterilmesi son derece nadir olarak görülür. Fakat eldivendeki havalandırma eksikliğinden dolayı cilt tahrişine sebep olabilir.

Vinil eldivenlerin su geçirmez özelliği, bir alerjik reaksiyon ortaya çıkmasına sebep olabilir. Çünkü su geçirmez yapıda olan vinil eldivenler uzun süre giyilmesi gibi durumlardan sonra elleri terletebilir. Ter ve ısıdan dolayı nem oluşur. Oluşan bu nem eldivenin içinde hapsolur ve bu durum sonucunda cilt tahriş olabilir ve kişiyi rahatsız edebilir.

Başka bir dezavantajı ise tek kullanımlık olmasından dolayı vinil eldivenlerin çok uzun süre kullanıldığı durumlarda yırtılabilmesi veya çeşitli kimyasallar, tahriş edici maddeler ve diğer tehlikeli maddeleri sızdırıp cilt ile temasına neden olabilmesidir.


Nitril ve Vinil Eldiven Farkı Nedir?

Nitril eldiven nedir? Nitril eldivenler, nitril materyali ile kaplanmış eldiven çeşitlerindendir. İç kısmında pamuklu bir astar bulunan nitril eldivenler pudrasızdır. Nitril eldivenlerin kullanım alanları arasında laboratuvar sağlık sektörü gibi alanlar yer alır. Nitril eldivenler eli ve cildi tahriş edecek olan alanlarda sağlam yapısı sayesinde kullanıma uygundur. 

Nitril eldivenlerin yapısında protein bulunmadığından proteine alerjisi olan kişilerin nitril eldiven kullanması önerilir. Lateks eldivenlere göre 2 ile 3 kat daha dayanıklı bir yapıya sahiptir. Ve hatta nitril eldivenler muayene eldivenleri arasında en dayanıklı olan çeşittir. Nitril eldivenler mavi, turuncu ve siyah gibi alternatif renklerde üretilmektedirler ve  sağlık sektöründe genellikle siyah renkli olan nitril eldivenler tercih edilmektedir.

Nitril eldivenler ile vinil eldivenler arasında birkaç fark vardır. Nitril eldivenler dayanıklı yapısıyla öne çıkan eldiven çeşitlerindendir ve vinil eldivenlere göre daha sağlamdır. Nitril eldivenler parmak ucunda pütürlü yapı bulundurur ve bu sayede yüzeyde maksimum tutunmayı sağlar fakat vinil eldivenlerde böyle bir özellik bulunmaz. Nitril eldivenler kimyasallarla kullanıma uygunken vinil eldivenlerin ağır kimyasallarla kullanılması önerilmez.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.